Allmän kurs i klassrum

Saknar du ett fullständigt gymnasiebetyg? Känner du att det är dags att komma vidare och hitta fler vägar i livet? Scouternas folkhögskola erbjuder allmän kurs i klassrum.

Vi ger dig makt, mod och verktyg

Allmän kurs på folkhögskola ger grundläggande behörighet för att studera vidare på universitet, yrkeshögskola eller annan eftergymnasial utbildning. Vi ger dig mod, makt och verktyg att så att du kan utveckla både dig själv och samhället.

Vi på Scouternas folkhögskola lägger tillsammans med dig, en grund för nästa steg i dina studier. Du som inte hittade din plats i den traditionella gymnasieskolan men vill vidare i livet är välkommen att söka till Allmän kurs. Här får du behörighet att söka vidare till högre utbildning.

Ansök-här_lång

Ansökan till höstterminen 2020 är stängd, men välkommen tillbaka inför vårterminen 2021. Vill du läsa mer om hur dina personuppgifter sparas i samband med din ansökan gör du det här

Vi som jobbar här

Vi som jobbar här är duktiga på att överbrygga klyftor och skapa trygga möten. Vi utbildar genom kunskap, insikter och verklig förståelse. Våra metoder bygger på inkludering, dialog, teori som omsätts i praktik, och tydliga värderingar. I allmän kurs på Scouternas folkhögskola arbetar vi med olika teman. Vi blandar flera ämnen samtidigt i vår undervisning och våra teman genomsyras av Agenda 2030 och de globala målen.

Vi arbetar i mindre grupper

Vi arbetar ibland i mindre grupper och ibland alla tillsammans. Vi går på många studiebesök och använder ibland naturen i närområdet som klassrum. Det viktiga är inte dina tidigare prestationer, utan att du och dina färdigheter utvecklas. En nyckel till det är engagerade lärare, små klasser samt en öppen och trygg miljö. Vi vet att varje kursdeltagare har unika erfarenheter, som vi alla, deltagare såväl som lärare, kan lära oss av.

Våra lokaler

Scouternas folkhögskola ligger i kreativt inredda lokaler i Örnsberg i Stockholm, mindre än en kvart från T-centralen. Hit kommer du för att träffa hängivna lärare, shyssta klasskompisar och få undervisning anpassad till dig. Folkhögskolan delar lokalerna med personal både på Scouterna och Scouternas folkhögskola vilket gör att skolan sjuder av liv och spännande möten.

Måste jag vara scout?

Nej, inte alls. Faktum är att de flesta av våra deltagare inte alls är scouter. Inte heller våra lärare (även om några är det).

Men, däremot inspireras vi av Socuternas pedagogik och syn på lärande. Det betyder bland annat att vi jobbar i små grupper, precis som scouterna jobbar i patruller. Vi tror på att vi lär oss genom att testa, våga göra fel och få stöd längs vägen. Det kallar scouterna för ett lyssnande och stödjande ledarskap. Dessutom gillar vi att använda friluftsliv, precis som scouterna, som en metod till lärande. Därför åker vi ibland på hajk eller har delar av vår undervisning utomhus.

Vem kan gå på Allmän kurs?:

• Är över 18 år (eller fyller 18 under året du påbörjar studierna).
  • Saknar fullständiga gymnasiebetyg.
  • Behöver behörighet till studier på högskola/universitet.
  • Vill studera tillsammans med motiverade deltagare i en modern, flexibel miljö med tillgång till modern teknik.

Hör vad några av våra deltagare säger om Allmän kurs

Innehåll & behörigheter

När du läser i klassrum läser du ämnena parallellt och som tema. Vi erbjuder alla ämnen som ger grundläggande behörighet och vissa som ger dig särskild behörighet. Vilka ämnen du ska läsa beror på vad du tidigare har studerat och vilken behörighet du vill ha.

Innan du ansöker är det bra om du vet vilken behörighet du vill ha. Du kommer i din ansökan få frågan om du vill läsa för att uppnå grundläggande yrkeshögskolebehörighet, särskild yrkeshögskolebehörighet, grundläggande högskolebehörighet eller särskild högskolebehörighet.

Särskild behörighet innebär att en utbildning i vissa fall kräver att du har med dig något eller några extra ämnen utöver den grundläggande behörigheten. Till en yrkesutbildning kan du t.ex. behöva grundläggande yrkeshögskolebehörighet + Svenska 2. Till en utbildning inom ekonomi kan du behöva grundläggande högskolebehörighet + Matematik 2 och 3.

De gymnasiekurser vi undervisar i, som ger grundläggande behörighet och särskild behörighet, är följande:

• Svenska 1
  • Svenska 2
  • Svenska 3
  • Engelska 5
  • Engelska 6
  • Religion 1
  • Samhällskunskap 1b
  • Historia 1b
  • Naturkunskap 1b
  • Naturkunskap 2
  • Matematik 1b
  • Matematik 2
  • Matematik 3

Har du frågor kring behörigheter är du välkommen att mejla Monica Lilja, studie- och yrkesvägledare, till syv@scouterna.se eller ringa Joel Midemalm, biträdande rektor, på 072-070 58 79.

Omdöme – inte betyg

På en folkhögskola ges inte betyg i enskilda ämnen. Istället sätter man ett sammanfattande studieomdöme som visar på kursdeltagarens förmåga att bedriva studier. Omdömet sätts i en sjugradig skala och ger möjlighet att söka till högskolan via folkhögskolekvoten.

Studietid

Höstterminen börjar den 17 augusti och slutar den 11 december 2020. Kursens längd är 1-6 terminer beroende på hur mycket man har studerat tidigare. Det krävs 1 års studier för att kunna få ett studieomdöme.

Schemalagd kurstid är: Måndag till fredag 10.00 – 15.30 (plus/minus 30 minuter vissa dagar)

Studiemedel

Kursen är studiemedelsberättigad från CSN. Du måste själv ansöka om studiemedel och skicka in en studieförsäkran i början av varje termin via ”Mina sidor” på www.csn.se

Kostnadsfri utbildning

All undervisning vid Scouternas folkhögskola är kostnadsfri. Däremot betalar du 1000 kr/termin för böcker, försäkring, arbetsmaterial, fika mm. Efter att du har bekräftat din plats får du en faktura hemskickad som ska betalas innan du påbörjar dina studier hos oss.