Utbildardagarna

Liggande-logga

– är platsen för dig som är eller vill bli utbildare och/eller engagerad inom utbildning på Scouternas folkhögskola. I år ses vi digitalt, och välkomnar också dig som är engagerad scoutledare och vill få inspiration och utveckling inom frågor som rör ledarskap.

På Utbildardagarna  är vårt fokus att utveckla våra ledarskapsutbildningar på Ledarskapsön. De allra flesta av våra workshops handlar just därför om Ledarskap i olika former.

Utbildardagarna är en möjlighet att träffa andra utbildare och scoutledare, att inspireras och inspirera samt fylla på med ny kunskap och nya insikter.

Tillsammans utbildar vi  Sveriges bästa ledare.

 

Vi ses 17-21 mars 2021

Utbildardagarna 2021 blir digitala. Tack vare detta kan vi också sprida ut programmet över fler dagar. Allt för att få en mer behaglig digital upplevelse.

 

Anmälan

Anmälan är nu stängd (sista anmälningsdag var 14 mars).

Obs! För att hinna få ett utskick med posten före Utbildardagarna (med lite överraskningar) behöver vi fått din anmälan senast 10 mars. Anmäler du dig efter detta datum kan vi inte garantera att du hinner få brevet i tid.

 

Hur deltar jag?

Utbildardagarna sker över Zoom.

Du kan delta på allt eller enbart enskilda pass. När du anmäler dig väljer du också vilka pass du vill gå på. Dessa val är dock inte bindande, utan du kommer ha möjlighet att välja om, välja bort och välja till.

Du som är anmäld kommer få information med länkar till alla pass så du kan välja fritt. Men, vi ber er ändå göra så genomtänkta val i anmälan som möjligt då det hjälper våra workshophållare och gästföreläsare att planera sina programpass på bästa sätt, utifrån ett ungefärligt antal deltagare.

 

Du som är ackrediterad utbildare

För dig som är ackrediterad utbildare så är Utbildardagarna ett fantastiskt tillfälle för dig att fylla på med ny kunskap och inspiration. Workshopsen på lördagen (markerade med *) är obligatoriska för dig som vill få din ackreditering påfylld och uppdaterad.

 

Kostnad

Utbildardagarna är i år kostnadsfria.

 

Program & innehåll

Tiderna är ungefärliga och kan komma att justeras.
Obs! Programpassen kommer inte att spelas in eller kunna ses i efterhand. Detta eftersom de flesta passen bygger på delaktighet, diskussion och interaktivitet.

 

Onsdag 17 mars

18.00 Utbildardagarna öppnas!
18.30-20.00

Panelsamtal om Framtidens Ledarskap

Inbjudan i pdf >>
Moderator: Sandra Ehne
Paneldeltagare: Ida Texell, ordförande för Scouterna, Alexander Holmberg, coach, Ola Segnestam Larsson, Ekonomie dr vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola
Obs! Anmälan till panelsamtalet är stängd. Men du kan ändå lyssna och se samtalet genom vår livesändningpå Facebook >>

20.15-22.00 Eftersnack och reflektion i olika Zoom-rum

 

Torsdag 18 mars

18.00-18.45 Träff inom Leda avdelning
Fokus: Anpassat ledarskap inom utbildningen
18.00-18.45 Nyfiken på Scouternas folkhögskola rollen som utbildare?
För dig som är intresserad av att bli eller är ny utbildare.
 19.00-19.45 Träff inom Friluftsgläntan
Fokus: Hur kan vi på Folkhögskolan jobba med Friluftslivets år 2021? Mer synlighet Friluftsledarkurser? Fler nya scoutledare går Redo för naturen
20.00-20.45 Träff inom Ditt personliga ledarskap
Fokus: Hur jobba tillsammans över regionerna – mer marknadsföring, färre kurser, fler deltagare
19.00-22.00 Drop-in rum
19.00-19.45
Träffa & prata med Handledningsgruppen. Folkhögskolans nystartade grupp som jobbar med revidering och tänk kring handledningar.20.00-20.45 Diskutera Utbildarbank. Vilka möjligheter behöver vi som utbildare för att dela material, metoder och tips med varandra?21.00-   TG-träff för dig som gått eller vill gå TG. Prata med den nya samordningsgruppen eller bara umgås. 

 

Fredag 19 mars

18.00-18.45 Träff inom Leda patrull
Fokus: Programstöd om patrullen inom utbildningen. 
 18.00-18.45 Träff inom Treklöver Gilwell
Nyfiken på att utbilda eller engagera dig inom TG?
 19.00-19.45 Träff inom Leda scouting
Fokus: Scouternas program och gäster från programgruppen
20.00-20.45 Träff inom Leda kår
Fokus: digitala kursomgångar – erfarenhetsutbyte och tips
19.00-21.00

Drop-in rum

19.00-19.45 Öppet diskussionsforum

20.00-20.45 Diskutera Utbildarbank. Vilka möjligheter behöver vi som utbildare för att dela material, metoder och tips med varandra?

21.00-22.00 Digitalt ljusspår med efterföljande reflektionsrum

 

Lördag 20 mars

09.00-10.00

Utbildardagarna invigs

med Rektor Liza Rosenberg, Ordförande i Scouternas Folkhögskolas styrelse Fredrik Mandelin, Samordnare för utbildningsgrupper Linnea Hansson Henne samt Ansvarig Scoutledarutbildningar Hanna Bata

10.00-10.30 Fikapaus
10.30-12.00 Att leda för hållbart engagemang & hållbara utbildningar*
med Lisa Olsson & Cecilia Wesslén
12.00-13.30 Paus för lunch
13.30-15.00 Om mångfald, inkludering och normkritisk kommunikation*
med Barakat Ghebrehawariat. Barakat är scout, statsvetare, journalist och entreprenör. Med ett fokus på inkludering, mångfald och normkritisk kommunikation går han igenom hur viktigt det är att faktiskt säga fel, för hur ska man annars lära sig att göra rätt? Det är när vi inte pratar med varandra som det uppstår konflikter och glapp. Läs mer om Barakat här >>
15.00-15.30 Paus
 15.30-16.30 Regionala träffar
16.30-16.45 Paus
 16.45-17.45 Drop-in rum
te.x för Equmenia, Nsf eller kursteam och dyligt.
17.45-19.00 Paus för middag
19.00-22.00 Härliga kvällsaktiviteter:
– På spåret
– Tipsrunda/Kahoot/frågesport
– Frivilligt häng!

 

Söndag 21 mars

8.15-8.30 Morgonbön
8.35-8.50 Mjukstart för knopp & kropp
Spår 1; Valbara workshops à 45 min Spår 2; Valbara workshops à 1,5 tim
09.00-09.45 Valbara workshops, pass 1** 09.00-10.30 Valbara workshops, pass 1+2
09.45-10.00 Paus
10.00-10.45 Valbara workshops, pass 2**
10.45-11.00 Paus 10.30-11.00 Paus
11.00-12.00 Vad händer på Folkhögskolan nu och framåt?
Avslultning & Hej då!

 

 

** Valbara workshops

Här finns det två spår du kan välja mellan, spår 1 eller spår 2. När du väl valt spår, finns det valbara workshops att välja mellan i det spåret.

 


SPÅR 1 (45 min workshops):

 

Pass 1, kl 09.00-09.45:

1. Att utbilda via WhatsApp
med Joyce Wambui och Jente Rosseel från Elewa Company
Obs! Denna programpunkt är på engelska.
Kenyanska scoutorganisationen har anpassat sig till pandemin och utvecklat digitala lärandet utifrån sina förutsättningar. Häng med på en inspirerande presentation om hur de jobbat fram utbildning genom appen WhatsApp.

 

2. (Obs! passet börjar redan 08:30) Kreativa metoder för inspirerande digitala pass
med Linnea Pettersson & Adam Lundberg

Vilka metoder och verktyg kan vi använda för att de digitala mötena mellan människor ska bli så inspirerande, medskapande och interaktiva som möjligt? Välkommen till en workshop med fokus på HUR:et. Få tips och tricks från Scouternas utvecklingskonsulenter och utbyt erfarenheter med andra.

 

3. Utbildare 2.0 (samma workshop finns även under pass 2)

med Fabian Östman, Olla Lundkvist & Lotta Jonzén

Scouternas folkhögskolans utbildningsorganisation, alltså de Regionala utbildningsgrupperna, alla våra utbildarna ooch våra deltagare har olika behov när det gäller Ledarskapsöns utbildningar.
Vilka krav, förutsättningar, kompetenser och fortbildningar behövs när vi ska utbilda Sveriges bästa ledare? Med hjälp av värderings- ovh diskussionsövningar utforskar vi utbildarrollen och tittar tillsammans på hur vi vill att den ska utvecklas.

Workshopen är ett startskott för vidareutveckling av dagens utbildarroll och här har du möjlighet att bidra med dina synpunkter. Varmt välkommen!

 

Pass 2, kl. 10.00-10.45:

1. WAGGGS Girl guide and Girl Scouting Leadership Model

med Karin Fredén, Erica Karlsson, Elinor Karlin 

Ta del av Wagggs (World Association for Girl Guides and Girl Scouts) modell för ledarskap. Modellen är grunden till hur WAGGGS vill jobba med ledarskapsutveckling världen över, och är baserad på aktuella teorier och tankesätt kring ledarskap. Grunden är sex leadership mindsets att kunna använda i vardagen: reflective mindsetcollaborative mindsetworldly mindsetcreative and critical thinking mindset, gender equality mindset och responsible action mindset.  

Notera! Delar av passetbegrepp och metodmaterial kommer vara  engelska. 

 

2. Riskhantering på utbildning

med Anna Johansson samt ytterligare en person

På den här workshopen kommer vi fokusera på hur vi bör och kan planera och genomföra trygga utbildningar, för både deltagare och kursteam.

 

3. Utbildare 2.0 (samma workshop finns även under pass 1)

med Fabian Östman, Olla Lundkvist & Lotta Jonzén

Scouternas folkhögskolans utbildningsorganisation, alltså de Regionala utbildningsgrupperna, alla våra utbildarna ooch våra deltagare har olika behov när det gäller Ledarskapsöns utbildningar.
Vilka krav, förutsättningar, kompetenser och fortbildningar behövs när vi ska utbilda Sveriges bästa ledare? Med hjälp av värderings- ovh diskussionsövningar utforskar vi utbildarrollen och tittar tillsammans på hur vi vill att den ska utvecklas.

Workshopen är ett startskott för vidareutveckling av dagens utbildarroll och här har du möjlighet att bidra med dina synpunkter. Varmt välkommen!

 


SPÅR 2 (1,5 tim workshops):

1. Vi är och vi lär olika
med Julia Carlbäcker

Hur kan vi som utbildare skapa de bästa förutsättningar för lärande i våra kurser? Och vad innebär “tillgängligt lärande” det för mig som utbildare? Alla deltagare har, precis som alla våra scouter, olika förutsättningar att ta till sig kunskap. I den här workshopen får du fördjupad kunskap i Anpassat ledarskap, utifrån din roll som utbildare och vad du med ganska enkla medel faktiskt kan göra för att hjälpa dina deltagare att få bästa förutsättningarna för lärande. 

Förberedelse: Gå Anpassat ledarskap, webbkurs 

 

2. På väg med Scouternas program
med Lotta Gunnarsson & Sara Blomberg från Programgruppen

I lite mer än 10 år har scouter i Sverige haft ett gemensamt program, med gemensamma åldersgrupper, mål och metod. I dialog med Sara Blomberg och Lotta Gunnarsson från Scouternas programgrupp gör vi framåt- och bakåtblickar kring programmet. Hur mycket används det i kårerna? Vad önskar ledare få hjälp med? Hur kan du som utbildare hjälpa till?