Kursbeskrivning

IMG_0164

Friluftsledarkurs kajak syftar till att du ska få de erfarenheter och den kunskap du behöver för att tryggt kunna ta med dig scouter på kajakpaddling.

Utbildningen omfattar tre stycken kurshelger i St Annas vackra skärgårdsmiljöer. Här får du möjlighet att tillsammans med andra scoutledare utveckla dina paddlingsfärdigheter och ditt ledarskap kopplat till scoutmetoden och friluftslivet.

Utbildningens utformning och innehåll

Kursen består av tre helger med start på fredagens kväll och avslut på söndag eftermiddag. Fokus ligger på säkerhet och att leda en grupp i skärgården samt att på personlig nivå behärska vad som krävs för gult paddelpass. Mer om paddelpass och vad det är för något kan du läsa om via länken som finns nedan.

Kursmoment som ingår:

– Grundläggande paddelteknik och manövrering
– Självräddning och kamraträddning (om du eller andra skulle välta med kajaken), bogsering
– Navigering i skärgårdsmiljö och säker färdsel utifrån väder, vind och andra båtar
– Naturvård och fågelskydd
– Leda en grupp i kajak
– Lägertrivsel

Boende och utrustning

Boende sker i tält och matlagning sker på friluftskök eller i vissa fall över öppen eld. I kursavgiften ingår kajak, paddel och flytväst. Boende, kök, mat och annan nödvändig utrustning står deltagaren själv för.

Sagt om kursen (deltagare 2017):

”- Kursen har hela tiden känts välorganiserad. Det har alltid känts som att det funnits både en plan och en plan B, om det skulle behövas.

– Skoj med aktiviteter som både är kul och som är nyttiga övningar i sig, typ bollkastningsstafetten.

– Mycket nyttigt med navigeringsövningarna med karta och kompass; jag har tidigare mest navigerat med GPS.

– Trevligt att det även funnits tid för häng, både runt elden på kvällarna och runt den allt mer lyxiga matlagningen. Det går att hålla den kulinariska nivån uppe trots att man är långt ute i ingenstans.

– Även om de flesta av oss inte gjort några större framsteg med de mer avancerade övningarna som eskimåsväng så har det varit kul att titta på när blötdjuren i kursledningen snurrat runt till synes problemfritt. Även en landkrabba som jag känner mig nu bekväm med att kunna rädda folk som ramlat i vattnet eller att kunna ta mig upp i en kajak om jag ramlat i själv och har någon annan till hands, även om det är någon som inte tränat på detta själv tidigare.

Jag är mycket nöjd med kursen och kommer att rekommendera den till alla som verkar intresserade, och kommer personligen definitivt att ha nytta av den!”

Mellan kurshelgerna

I kursen ingår också att tillsammans med sina kurskamrater planera och genomföra en hajk för äventyrare/utmanare. Hajken genomförs den sista kurshelgen med kursledarna som handledning.

Kursen ges i samarbete med Svenska kanotförbundet och utifrån den europeiska examinationsstandarden Euro Paddle Pass. Se länk nedan för mer information.