Kursbeskrivning

Ledarskap_ring2

PGA SPRIDNINGEN AV CORONAVIRUS I STOCKHOLM ÄR KURSEN INSTÄLLD.

 

Leda avdelning med Redo för naturen är en spännande och utmanande utbildning för dig som tar eller vill ta ett större ansvar för avdelningen och teamet.
Vi rekommenderar att du har medverkat som ledare på en avdelning i minst ett år. Du skall ha gått Trygga möten och skall ha gått Leda scouting (eller ha motsvarande förkunskaper).

Vår kursavdelning heter ”Alunit” och vi välkomnar ledare från alla kårer, regioner och distrikt!

Kursinnehåll

Du får verktyg för att skapa en riktigt bra och inkluderande scoutverksamhet. Utbildningen stöttar dig i att göra verklighet av Scouternas vision och uppdrag och inspirerar dig till massa nya idéer för bra scouting.
Utbildningen ger dig kunskap i att planera verksamhet över hela terminen eller året utifrån Scouternas program, grundläggande kunskap i att leda och utveckla ett ledarteam, grundläggande kunskap i att skapa verksamhet för alla barn oavsett funktionsvariationer och förståelse för hur du skapar en öppen och inkluderande verksamhet utan kränkningar och på normkritisk grund. Friluftsledarkursen Redo för naturen syftar till att ge de grundläggande kunskaperna som krävs för att känna sig glad och trygg i naturen: hur man håller sig varm, torr, mätt och säker.

Vecka på Vässarö och lördag i Stockholm
Vår variant av kursen Leda avdelning börjar med en härlig och intensiv sommarvecka på Vässarö och fortsätter sedan med en lördag i Stockholm. Mellan kursdelarna ingår 8 timmars ”peer to peer learning”, det vill säga deltagarna arbetar parvis med reflektion över scoutarbetet. Delarna hör ihop och du får kursintyg när alla delarna är genomförda.

Metod

Dagarna fylls med kurspass i olika former. Vi arbetar med scoutmetoden och scoutings ideologi genomsyrar hela kursen. Vi blandar utbildning och utveckling med upplevelser och tillfälle till utbyte.
Patrullerna brukar bestå av kursdeltagare med olika erfarenheter och har ibland flera deltagare från olika delar av landet. Detta är kul och brukar berika diskussionerna eftersom erfarenheterna ofta är olika.

 

Tid och plats

Veckan 12–18 juni
Kursen börjar fredag morgon den 12 juni och avslutas på torsdag eftermiddag den 18 juni.
På Vässarö bor vi i tält och äter de flesta måltider i matsalen. Hajk med segling och övernattning i vindskydd ingår.
Vässarö är Stockholms scoutdistrikts lägeranläggning i Öregrunds skärgård 14 mil NNO om Stockholm. Vi samordnar resan till och från Stockholm. Det finns möjlighet att komma till Vässarö redan torsdag kväll. Många av våra deltagare väljer att efter kursen stanna kvar och fira midsommar på Vässarö.

Lördag 17 oktober
Kursen börjar på förmiddagen och avslutas på kvällen den 17 oktober. Vi är i Stockholm, troligen i Mälarhöjdens scoutlokal Kåken. Övernattning ordnas för den som kommer långväga ifrån.

Kursteamet

Vi är ett blandat kursteam, med mycket erfarenhet, som ger dig en bra utbildning att stå på i ditt avdelningsarbete. Vårt mål är att du under kursen ska få goda kunskaper, tips och inspiration för att du som ledare ska kunna bedriva ett bra scoutarbete. Eftersom vi genomför kursen med scoutmetoden kommer du också att få med dig många konkreta programtips att testa och utveckla på hemmaplan.
Kursavdelningen ”Alunit” har funnits länge vilket ger kursen stabilitet och avdelningen traditioner. Den har sitt ursprung i Svenska Scoutförbundets allmänna ledarutbildning ALU och Ledarutbildning Scout. Kursen har förstås anpassats efter det aktuella scoutprogrammet och kursinnehållet för Leda avdelning. Det blir en ny och modern kurs – med gamla traditioner. Vi vill ge alla deltagare en kombination av Utbildning och Utveckling, Upplevelse och Utmaning. Vi vill ge våra deltagare möjlighet att byta kunskap och knyta band.

Välkommen till en kul och intensiv Leda Avdelningskurs önskar kursteamet!

Anmälan

2020-03-21. De 20 först anmälda garanteras plats på kursen. Därefter tillämpas urval enligt Scouternas Folkhögskolas principer. I början av april skickas bekräftelse ut till alla anmälda om man har kommit med eller inte.

Kostnad
Kursavgift 2 400 kr (preliminärt).
Undervisning är kostnadsfri, däremot tas en kursspecifik avgift för bland annat material, kost och logi.

Kursbidrag
De flesta kårer och distrikt brukar betala eller subventionera kostnaden för ledarutbildning inklusive resa och boende. Kontrollera med din kår och ditt distrikt!