Kursbeskrivning

Välkomna!

Vi välkomnar alla scoutledare och blivande ledare från äventyrarålder och uppåt, såväl från Norr till Söder hem till Luleå. Under helgen kommer olika utbildningar att erbjudas inom bland annat ledarskap, personlig utveckling, hantverk och reflektion!

Var

Vi kommer hålla till på två ställen; Sunderby Folkhögskola samt Grundet i Luleå. Dit finns det goda kommunikationer både för bil och ni som åker kollektivt, och enkelt att promenera mellan Sunderby Folkhögskola och Scoutstugan på Grundet.

Kurserna kommer hållas separata med max 15 deltagare + 3 kursledare per kurs, Hantverkskurserna 4 deltagare + 1 – 2 kursledare.

Datum och tider

26-27 september

Lördag, start 10:00 och avslut 18:00 (Fin middag därefter, samt kvällsaktivitet)
Söndag, (Frukost för boende 7:30) start 8:00 och avslut 16:00 för hemfärd.

Det finns möjlighet att anlända redan på fredag vid behov.

Kurser

Vi erbjuder 3 kurser från Ledarskapsön och Scouternas Folkhögskola, samt två hantverkskurser och en två dagars workshop med Trygga Möten under sista helgen i september.

Leda Scouting, Sunderby Folkhögskola

Ny som ledare – Utbildare från Scouternas Folkhögskola (8 – 15 deltagare)
Leda scouting är utbildningen för dig som är ny som ledare eller inte tidigare har deltagit i någon scoutledarutbildning.

Utbildningen ger:
– Förståelse för vad som gör scouting till scouting
– Kunskap om hur du planerar ett avdelningsmöte/en scoutträff
– Förståelse för vad ett ledarskap baserat på Scouternas värderingar innebär, och hur det ger ett stödjande och lyssnande ledarskap

Leda Avdelning, Sunderby Folkhögskola – 2 helger! (Helg 2 blir i Västerbotten, under november)

Ledare med viss erfarenhet – Utbildare från Scouternas Folkhögskola (8 – 15 deltagare)
Leda avdelning är en spännande och utmanande utbildning för dig som tar eller vill ta ett större ansvar för avdelningen och teamet.

Utbildningen ger:
– Kunskap i att planera verksamhet över hela terminen eller året utifrån Scouternas program
– Grundläggande kunskap i att leda och utveckla ett ledarteam
– Grundläggande kunskap i att skapa verksamhet för alla barn oavsett funktionsvariationer
– Förståelse för hur du skapar en öppen och inkluderande verksamhet utan kränkningar och på normkritisk grund

Leda Patrull, Grundet – 2 helger (Helg 2 blir i Västerbotten, under november)

Äventyrare (13 år och uppåt) – Utbildare från Scouternas Folkhögskola ( 8 – 12 deltagare)
Är en kurs för dig som är Äventyrarscout! Du får möjlighet att utvecklas som ledare och får många idéer för hur du kan leda din patrull hemma.

Utbildningen ger:
-Kunskap om att arbeta i projekt och vad symboliskt ramverk är och hur man kan använda det
– Hur grupper och patruller fungerar samt hur man kan använda stödjande och lyssnande ledarskap
– Learning by doing, dina egna värderingar och scoutlagen.
– Hur man kan arbeta med samhällsengagemang
– Hur friluftsliv fungerar som metod för att lära sig

Leda Avdelning och Leda Patrull består av två kurshelger var av den första är under Mastodonten. För att få godkänt på kursen så krävs närvaro under båda helgerna. Datum för kurshelg nr 2 är under framtagning.

Hantverkskurs: Smide + ev. föreläsning, Grundet

Scoutledare – Kursledare Jörgen (4 deltagare)
Vill du spendera en helg i smedjan? Skapa något eget du kan använda, som t.ex. en krok eller smycke med instruktioner från smeden Jörgen.

Hantverkskurs: Vikingaslöjd + ev. föreläsning, Grundet

Scoutledare – Kursledare Carin Sjölin (4 – 6 deltagare)
Att göra en egen ringbrynja tar längre tid än en helg, men här kan du lära dig grunderna och testa på ringslöjd tillsammans med scoutledare Keeo.

Workshop: Trygga Möten – Fördjupning, Grundet

Scoutledare – Kursledare Linnea Pettersson (8-15 deltagare)
Tre delar i fördjupning av Trygga möten. Här diskuterar vi hur miljön för våra Scouter ska vara så trygg som möjligt, och även hur vi ska agera i svåra situationer. Du som går kursen ska ha gått Trygga Möten Webbutbildning eller liknande.

Lördag; Pass 1.  Ledarrollen. Pass 2. Schysst kompis och att skapa en trygg miljö

Söndag; Pass 3. När något händer

Om restriktioner kring antalet personer vid samlingar förändras kan fler hantverk/intresseskurser tillkomma!

Anmälan

Anmälan kommer att göras i Scoutnet. Länk till anmälan finns längre ner. Sista anmälningsdag är 6 September 2020. Avanmälan utan avgift sker senast torsdagen den 3 september klockan 23.59.  Vid senare avanmälan behövs giltigt skäl, t ex uppvisande av läkarintyg.

Kostnad och vad som ingår:

De olika kostnaderna syns i tabellen nedan. Boendekostnaderna är per person.

Deltagaravgift:

(Lunch & fika ingår)

Leda Scouting 1600,-
Leda Avdelning (2 helger) 1600,-*
Leda Patrull (2 helger) 700,-*
Hantverkskurs 600,-
Trygga Möten Fördjupning, 3 pass 600,-

* tillkommer en kostnad för helg 2 för kost och logi

Boende inkl. frukost:

(en natt, kommer du redan fredag dubblas denna kostnad)

Golvförläggning (få platser) 70,-
Tält/tältplats (Grundet) 50,-
Plats för husbil 150,-
Enkelrum (Folkhögskolan) 600,-
Dubbelrum  (skriv vem du ska dela rum med)  450,-

Måltider:

(valbara måltider att köpa till)

Kvällsmacka (fredag) 50,-
Middag m. efterrätt (lördag) 175,-

Smittskyddsarbete

Vi följer löpande utvecklingen och rekommendationer runt spridningen av Corona. Observera att kurshelgen kan komma bli inställd p.g.a. olika anledningar. Notera även att du har möjlighet att avboka dig (på samma länk som du anmäler dig) fram till sista anmälningsdag utan någon avgift.

Arbetsutskottet

Arbetsutskottet består av Carin Sjölin, Åke Olsson, Lars Salander, Leif Fredriksson samt Anders Brunnegård och Hannah Fjällström