Kursbeskrivning

kr_2012_sjolu_sierra_106_0142012

SjöLU är en helglång inspirationskurs i roligt och säkert program på sjö och vatten. Kursen bygger på ett praktiskt upplevelsebaserat lärande ute i naturen där du får prova på olika programpass.

Du kommer bland annat få kunskaper om hur man kan få scouterna intresserade av sjömärken och lanternor, hur man gör något roligt av en vanlig kvällssegling i hemmaviken, hur man bogserar och bärgar, säkerhetsregler och hur man skall agera som ledare ombord, hur de tio sjövettsreglerna kan bli skoj och mycket annat.

Du lär dig helt enkelt hur man skapar trygga och säkra sjöaktiviteter, vilket är det viktigaste för att ha det riktigt trevlig ute på vattnet, och det oavsett om man skulle vara ute en kväll, helg eller vecka.

 

Utbildningens innehåll

Under utbildningen kommer du utöver det vi nämns ovan även att få prova på programpass på tema, vi kommer lära oss mer om sjökortsbeteckningar, sjötermer, fyrar, lanternor, nödsignaler, pejling och navigering.

Du kommer också få mer inblick i hur du riggar, manövrerar och förtöjer/angör en segelbåt, kunskap om olika seglingssätt, väjningsregler, manöverbord och säkerhet till sjöss, att segla med spinnaker, båtunderhåll, väder och meteorologi.

Vi kommer dessutom prata organisation och värderingar.

 

Kursen arrangeras Roslagens Scoutdistrikt.