Kursbeskrivning

sommarfjäll_tält_natt

Friluftsledarkurserna är till för dig som vill leda en grupp i fjällmiljö och på kalfjället. Kurserna ger dig genom upplevelsebaserad inlärning bra kunskaper och färdigheter i att ta hand om dig själv och inspirera en grupp till en positiv upplevelse i fjällen där vi bland annat får möta den samiska kulturen. Vi ger dig även förmåga att möta och hantera svårare situationer som kan uppstå på fjället, bland annat hantering av allvarligare skador, dåligt väder i kombination med trasig utrustning och övergång av strömmande vatten på ett säkert sätt.

Kursen sträcker sig över ett år med två kursveckor med utgångspunkt från scouternas fjällanläggning på Mullfjället i Jämtlandsfjällen.

 

Utbildningens utformning

Första veckan är kunskaps- och färdighetsinhämtning där vi mestadels tillbringar vår tid ute och uppe på fjället med ett par nätter i tält utomhus. Veckan innehåller valda delar ur Naturvårdsverkets normer för Fjälledare i syfte att utgöra en god grund och ge dig trygghet i din egen vistelse på fjället. Ledarskapet är hela veckan med som en viktig del givetvis. Veckan avslutas med att du erhåller hemstudieuppgifter som du redovisar för den handledare du tilldelas.

 

Den andra kursveckan planerar, förbereder och genomför du tillsammans med den patrull du ingår i under första kursveckan, en inspirerande fjällhajk under 5 dagar för Äventyrs- och Utmanarscouter från hela Sverige. Din patrull stöds under hela arbetet av en handledare ur kursteamet.

 

Förkunskaper

Kunskaper inom hjärt- och lungräddning (HLR) är nödvändiga för att ta till sig kursinnehållet.

 

Ansökan och antagning

Sista datum för ansökan är 2018-05-05. Antagning sker löpande och innebär en plats både för kurstillfälle 1 och 2, däremot sker betalning av kurstillfällena separat. Möjlighet finns att delta på kurstillfälle 2 vid senare kursomgång, i mån av plats.

 

OBS! Kursen är fullbokad, för reservplats: mejla kursansvarig.