Kursbeskrivning

Ledarutbildningen Leda avdelning – Tredelad – är kursen för dig som tar eller vill ta ett större ansvar för ledarteamet och avdelningen.
Du får en utmanande och spännande utbildning som avslutas med en helg på Vindalsö med friluftsliv som huvudtema.

Kursinnehåll

• Kunskap i att planera verksamhet över hela terminen eller året utifrån Scouternas program.
• Grundläggande kunskap i att leda och utveckla ett ledarteam.
• Grundläggande kunskap i att skapa verksamhet för alla barn oavsett funktionsvariationer.
• Förståelse för hur du skapar en öppen och inkluderande verksamhet utan kränkningar och på normkritisk grund.
• Peer to peer learning mellan kurstillfällen tillsammans med annan deltagare från kursen.

Du får också utbildningen Redo för Naturen
• Kunskap att planera och genomföra en säker hajk i vindskydd
• Planera och laga mat över öppen eld samt använda primitiv matlagning.

Målgrupp

Kursen riktar sig framför allt till ledare som tar eller vill ta ett större ansvar för sitt ledarteam, terminsplanering och som vill lära sig mer om friluftsliv och hajkplanering. Kursen passar också utmärkt för dig som varit ledare länge och som behöver extra inspiration i ditt ledarskap.
Förkunskapskrav: Vi rekommenderar att du har medverkat som ledare på en avdelning i minst ett år. Du ska ha gått Trygga möten samt Leda scouting eller ha motsvarande förkunskaper.

Metod

Vi arbetar med scoutmetoden och scoutings ideologi genomsyrar hela kursen. Vi blandar utbildning och utveckling med upplevelser och tillfälle till utbyte.
Mellan kurstillfällena har du kontakt med någon av de andra kursdeltagarna där ni hjälper varandra att utvecklas och växa som ledare, metoden kallas peer to peer learning eller kollegialt lärande, 8 timmar.

Anmälan avser samtliga tre helger vilket betyder att det kommer att vara samma kursdeltagare och patrullsammansättning på hela kursen. Denna kursform ger dig gott om tid att smälta och prova det du lärt dig mellan kurshelgerna och ger dig chans att återkomma med frågor.

När och Var

Kurshelgerna börjar fredag kväll och pågår till söndag eftermiddag. Vi håller kursen på flera anrika scoutanläggningar i och omkring Stockholms län:
• 5 – 7 Oktober 2018 – Skatboet Värmdö – vi sover inomhus.
• 15- 17 Februari 2019 – Gilwellstugan Sparreholm – vi sover inomhus.
• 17 – 19 Maj 2019– Vindalsö Stockholms skärgård – vi sover i vindskydd och lagar mat över öppen eld patrullvis.

Kursteamet

Vi är ett blandat kursteam, med mycket erfarenhet, som ger dig en bra utbildning att stå på i ditt avdelningsarbete. Vårt mål är att du under kursen ska få goda kunskaper, tips och inspiration för att du som ledare ska kunna bedriva ett bra scoutarbete.
Kursavdelningen Vågen har funnits länge vilket ger kursen stabilitet och avdelningen traditioner. Den har sitt ursprung i Svenska scoutförbundets allmänna ledarutbildning ALU och Ledarutbildning Scout. Kursen har förstås anpassats efter det aktuella scoutprogrammet och kursinnehållet för Leda avdelning. Det blir en ny och modern kurs – med gamla traditioner.
Vi vill ge alla deltagare en kombination av Utbildning och Utveckling, Upplevelse och Utmaning. Vi vill ge våra deltagare möjlighet att byta kunskap och knyta band.

Kursbidrag

De flesta kårer och distrikt betalar kursavgiften eller subventionera kostnaden för ledarutbildning, kontakta din kår och/eller ditt distrikt!
Scouter som tillhör NSF kan få bidrag för scoutledarutbildningar. Kontakta NSF scoutkansli för mer information, se nsf.scout.se
Scouternas utbildningsfond Om kostnaden för kurs är ett hinder kan Scouternas utbildningsfond hjälpa till. Ansökan och information, se Scouternas utbildningsfond

Välkommen till en kul och intensiv kurs önskar Vågens kursteam.

 

Anmälan stänger 17 september, efteranmälan i mån av plats, maila kursansvarig om intresse.