Kursbeskrivning

 

UTBILDARE TILL KURSEN NORMKRITISKT LEDARSKAP

Vad roligt att du vill vara med och leda kursen Normkritiskt ledarskap!

Här har du en möjlighet att förändra och göra verklig skillnad. Använda dina styrkor och dina utbildarkollegor och göra ert bästa för att skapa bästa möjliga kurs.

 

Du som utbildare och person är viktig. Metodiken bygger på att visa på normkritiskt ledarskap, snarare än att prata om det. Det förutsätter en intention från kursteamet att leva som ni

lär och att avsätta tid för att diskutera hur teamet ska fungera tillsammans och leda kursen. Ämnet normkritiskt ledarskap kan leda till starka reaktioner. Din processledning och ditt omdöme är avgörande för vilket lärande deltagarna tar med sig. kursteamet består av personer med olika erfarenhet av att bryta och följa normer. De olika perspektiven är viktiga för legitimitet i ämnet och för att underlätta att på kort tid få förtroende från och nå fram till deltagare med olika bakgrund. Kursen tillämpar ett värdebaserat, stödjande och lyssnande ledarskap som innebär en balans mellan att ge utrymme för deltagarna att lära och testa sina perspektiv, utan att tillåta kränkningar.

 

Du som utbildare i Normkritisk ledarskap är en person som en både kan få klaga av sig hos, få pepp från, få bolla utmaningar med och få hjälp av för att lyfta blicken. En utbildare är någon som alltid står på ens sida och som sätter kursdeltagarnas, behov och deras utveckling i fokus under kurstillfällena.

 

Vi hoppas att du här får svar på alla dina frågor om att vara utbildare, men om du undrar något mer får du jättegärna maila oss på folkhogskola@scouterna.se!

 

Untitled drawing (1)


VAD KRÄVS AV MIG SOM UTBILDARE?

Du vill vara kursledare för att finnas till för dina kursdeltagare och stötta dem i deras utmaningar och utveckling. Det kräver engagemang som du som utbildare måste ha. Du behöver delta på den gemensamma introduktionshelgen som finns för utbildare. Du kommer sedan att vara kursledare för minst två kurshelger i ”Normkritisk ledarskap”.  Du behöver inta ha en scouterfarenhet för att bli kursledare, däremot vill vi gärna se att du har en erfarenhet eller kunskap i att arbeta med normkritik som metod.

Scouterna står för alla kostnader som rör kursen så som: resor, boende, mat och material till kursen.  

 

TEMAN OCH DATUM FÖR UTBILDARE TILL NORMKRITISKT LEDARSKAP

Som utbildare kommer ni att få teoretisk kunskap, testa övningar och diskutera flera spännande ämnen. Gemensamt för alla teman är att de ska kunna bidra till att du kan utvecklas som ledare.  Några av de teman ni kommer diskutera under introduktionshelgen; är att leda utifrån ens värderingar, att leda förändringsarbete och att våga stå upp för sina värderingar.

 

HÄR ÄR DATUMEN FÖR INTRODUKTIONSHELGEN

  • Dag 1: Gå igenom Normkritiskt ledarskap, Bygga team, diskrimineringsgrunderna.
  • Dag 2: Processledning och förändringsarbete, förhållningsätt, principer och testa övningar.
  • Introduktionshelgen är den 21-22 april, klockan 10.00-17.00 båda dagarna.

 

För att bli kursledare Normkritiskt ledarskap krävs att du ska kunna vara med hela helgen. Detta för att du ska kunna få ut maximalt av introduktionen och för att ni som är med ska ha möjlighet att bli en stark grupp.

 

 

TILLGÄNGLIGHET

Om du har några särskilda behov eller något du vill att vi ska känna till får du gärna ange det i din ansökan så ska vi göra allt vi kan för att hjälpa dig!

 

KAN JAG BLI UTBILDARE FÖR NORMKRITISKT LEDARSKAP

Du som kan söka till att bli utbildare i Normkritiskt ledarskap ska alltså ha förkunskaper att leda normkritiskt och inkluderande ha och/eller ha haft ett ledaransvar i en ideell organisation eller annat. Men vad betyder det? Jo, vi tänker att:

  • Du har fyllt 15 år
  • Du är eller har varit ledare i en ideell organisation eller på annat sätt.  Att vara ledare kan betyda många saker och det behöver inte vara så att du har direkt ledaransvar över andra personer. Bland de som tidigare gått programmen finns projektledare, styrelseledamöter, ordföranden, någon som leder en stor arbetsgrupp, anställda eller chefer. Du är engagerad i organisationen på nationell nivå, i ett större distrikt eller i en större rörelse som finns i en specifik stad.
  • Du har tid och möjlighet att delta på utbildningshelgen
  • Du vill tillsammans med ditt kursteam hålla två kurshelger i Normkritisk ledarskap
  • Du behöver inte vara Scout eller känna till Scouterna sedan tidigare för att vara utbildare