Kursbeskrivning

Friluftsledarkurs vinterfjäll vänder sig till dig som vill fördjupa ditt personliga friluftslivsutövande och ditt ledarskap knutet till friluftslivet på fjället. Utbildningen sträcker sig över ett år med en kursvecka i anslutning till påsk 2018 respektive 2019 i Mullfjällstugan i närheten av Duved och Åre.

Kursmoment

Första veckan bekantar vi oss med fjället och lär oss vad man kan och vad man inte bör göra på fjället. Under kursen kommer vi bland annat gå igenom utrustning, väder, snö och lavin, iskunskap, första hjälpen, sambandstjänst, fysisk prestationsförmåga, orientering och förflyttning, naturvård samt krishantering.

Mestadels sover vi i stuga, men några nätter tillbringas på fjället.

Året emellan

Mellan kurstillfällena får deltagarna i uppgift att planera fyra dagar på fjället för en grupp äventyrarscouter som genomförs under den andra fjällveckan vid påsken 2019. Under året kommer handledarna stötta planeringsarbetet. Det kommer också ges instuderingsuppgifter.

Plats

Scouternas Fjällanläggning Mullfjällsstationen

Se: Karta på Google Maps
Läs mer: Mullfjällsstationen

Kostnad

Kursen delfaktureras för respektive del. Eventuell hyra av skidutrustning tillkommer.

Scouternas utbildningsfond

Om kostnaden för kurs, resa och boende är ett problem kan Scouternas utbildningsfond hjälpa till. Läs mer om Scouternas utbildningsfond

Förkunskaper

Kunskaper inom hjärt- och lungräddning är nödvändiga för att ta till sig kursinnehållet.