Bli utbildare!

Utvecklande och roligt!

Som utbildare  får du vara med att stärka andra ledare inom scouterna. Det är ett mycket roligt och utvecklande uppdrag. Som utbildare ingår du ofta i ett team med andra och ni planerar tillsammans ihop er kurs.

Kan jag bli utbildare?

Ja, det tror vi att du kan. För att bli en bra utbildare behöver du:

 • ha tid och lust
 • gilla och få energi av att stå inför en grupp scoutledare och inspirera dem tll nya insikter och lärdomar
 • gilla att personligen utvecklas och och utmanas och därför är sugen på att testa något nytt inom scouting
 • vilja ingå i ett kursteam med andra utbildare och tillsammans planera och genomföra kursen

För att scoutledare ska få det allra bästa stöd genom utbildning så behövs många olika kompetenser i ett kursteam. Många passar att bli utbildare, men det kanske viktigaste är att du har en lust och vilja att utveckla andra scoutledare. Du behöver inte ha en lång erfarenhet av just scouting utan du kanske har fått din erfarenhet och kompetens från något annat håll.

Har du precis bytt stad för att studera? Det är det säkert fler som har. Ni kanske vill ha kvar kontakten med scouterna men inte har tid för ett en-vardag-i-veckan-uppdrag. Då kan utbildning vara helt rätt!

Eller är det kanske så att du varit arrangemangsledare ett eller ett par år och vill testa något nytt?

Vad ingår i uppdraget som utbildare?

Att vara utbildare på Scouternas folkhögskola innebär att du utbildar i någon av våra utbildningar på Ledarskapsön. Det finns sex utbildninsgrupper (fem regionala och en grupp för nationella utbildningar. Läs mer om detta nedan.) i Sverige som ansvarar för att alla utbildningar på Ledarskapsön hålls utifrån behov och efterfrågan. Utbildningsgrupperna ansvarar för att tillsätta kursteam och säkerställa att kurserna som hålls inom deras område har god kvalitet och följer de riktlinjer som finns inom Scouternas folkhögskola.

 

Som utbildare får du frågan från antingen en kursansvarig och/eller en utbildningsgrupp om att ingå i ett kursteam. När du tackat ja till att ingå i ett kursteam åtar du dig att vara med från starten i tex planeringsarbetet, till genomförande av kursen. Det finns rutiner för hur ni lägger en kursbudget, hur anmälan till kurserna skall ske, hur rapportering efter avslutad kurs skall ske med mera. Dessutom har varje kurs en handledning som ni kursteamet använder för planeringen av er kursomgång. Men allt detta får du veta mer om av din kursansvarige och/eller utbildningsgrupp. Tveka inte att fråga dem om du vill få mer information om något som känn oklart.

 

När en kurs är avslutad bestämmer du själv om du vill utbilda fler gånger och/eller inom samma eller andra utbildningar. Prata med din utbildningsgrupp om vad du önskar!

Bli utbildare inom regionala utbildningar

Regionala utbildningar samordnas av respektive regional utbildningsgrupp. Våra regionala utbildningar är:

 • Leda scouting
 • Leda avdelning
 • Leda kår
 • Leda patrull
 • Redo för naturen
 • Ditt personliga ledarskap

Vill du utbilda inom en av dessa utbildningar kontaktar du din regionala utbildningsgrupp.

Du hittar kontaktuppgifter här >>

Bli utbildare inom en nationell utbildning

Nationella utbildningarna samordnas av Gruppen för nationella utbildningar och går rikstäckande. Våra nationella utbildningar är:

 • Normkritiskt ledarskap
 • Anpassat ledarskap fördjupning
 • Utbildning för utbildare
 • Treklöwer Gilwell
 • Friluftsledarutbildningar (kajak, klättring, fjäll sommar/vinter)

Är du intresserad av att utbilda inom någon av dessa utbildningar kontaktar du Gruppen för nationella utbildningar.

Du hittar kontaktuppgifter här >>

Har du fler frågor?

Kika då in på vår FAQ för utbildare här >>

 

Kontakt

Bild på Linnea Hansson Henne

Linnea Hansson Henne

Samordnare för utbildningsgrupper
E-post: linnea.hansson.henne@scouterna.se
Mobil:
076-853 94 57

Linnea samordnar arbetet i Scouternas folkhögskolas ideella utbildningsgrupper vars uppgift är att säkerställa att våra regionala och nationella utbildningar på Ledarskapsön, genomförs runtom i hela landet.