Friluftsledarkurs fjäll

Friluftsledarkurserna sommarfjäll och vinterfjäll vänder sig framför allt till dig som vill fördjupa ditt eget friluftslivsutövande och ditt ledarskap knutet till friluftslivet på fjället.

 

Kurserna bygger på samma utbildningsupplägg, vilka innehåller två fjällveckor, fördelade över ett år, samt tre uppföljningstillfällen på distans under året däremellan.

 

Friluftsledarkurserna ges med fördel till scoutledare eller andra som är intresserade av att leda målgrupper som scouter i fjällen. Syftet med kursen är att du som scoutledare ska känna trygghet att ordna egna fjällturer och aktiviteter med scouter hemifrån.

 

Kurserna genomförs med valda delar utifrån Fjällsäkerhetsrådets normer för fjälledare och leds av erfarna utbildare.

Om kursuppläggen

Första fjällveckan, år 1, är utbildningsvecka förlagd i fjällmiljö. Där kommer du lära dig friluftsteknik och säkerhet knutet till fjället och årstiden. Kursen och boende kommer ske både i stuga och ute på fjället. Under första fjällveckan kommer du också få en introduktion till ledarskapet knutet till fjällmiljön samt planering av andra fjällveckan, där ni som kursdeltagare ska leda scouter i fjällen.

 

Uppföljningstillfällen på distans kommer att handla om fjälledarskap och planering av andra fjällveckan, som kursdeltagarna genomför tillsammas. Vad är viktigt att tänka på inför, under och efter en fjällfärd med scouter?  Hur ska det lösas logistiskt, hur blir det en rolig och säker vistelse i fjällen för alla inblandade m.m. Uppföljningstillfällen är till för att stämma av hur planeringen går, och vad som är viktigt att tänka på i nästa steg och hur  planeringen tas vidare.

 

Andra fjällveckan, år 2, är genomförandevecka. Då genomförs den fjällfärd för äventyrar-/utmanarscouter som du tillsammans med de andra kursdeltagarna planerat under kursens tidigare delar. Genom fjällveckan för scouter får du, tillsammans med de andra kursdeltagarna, praktiskt omsätta de fjälledarkunskaper som gåtts igenom inom kursen.  Det är kursdeltagarna som leder fjällfärden, men kursledarna finns med som stöd under hela veckan.

 

Se kurskatalogen för kommande kurser.

 

Kontakt

IMG_0196[5]

Mikael Stark

Projektledare på utvecklingsavdelningen
E-post: mikael.stark@scouterna.se
Telefon:
08-568 432 12
Mobil:
073-270 62 20

Mikael jobbar som projektledare på utvecklingsavdelningen, bland annat med projektstyrning och projektstöd.