Friluftsledarkurs kajak

Ta chansen att utmana och utveckla dina kajakpaddlingskunskaper! Den här kursen ger dig kunskaper och förutsättningar för att som scoutledare kunna arrangera kajakhajker – och på köpet få massor av egen paddlingserfarenhet.

Om kursen

Friluftsledarkurs kajak syftar till att utveckla ditt friluftsledarskap samt dina kunskaper och färdigheter i  kajakpaddling. Den genomförs i samarbete med Svenska Kanotförbundet och utifrån deras utbildningsnorm Paddelpasset. Den är uppdelad på tre obligatoriska kurshelger: utbildning i kajakpaddling, examinatorsutbildning och hajkplanering samt genomförande av kajakhajk för äventyrar-/utmanarscouter.

 

Första kurshelgen utgörs av utbildningsdelen. Kajakutbildningen följer Svenska Kanotförbundets norm Paddelpasset (Euro Paddle Pass) och leds av en examinator från Svenska Kanotförbundet. Målet är att kursdeltagarna ska examineras på Paddelpasset Nivå 1 Gul, vilken omfattar grundläggande paddling.

 

Som stöd finns även två kursledare från Scouterna på plats för att hjälpa kursdeltagarna att sätta sina kunskaper i ett scoutsammanhang och tillämpa scoutprogrammet.

 

Andra kurshelgen innehåller planering av kajakhajk för äventyrare och/eller utmanare, att leda kajakpaddling och examinera i Paddelpasset Vit.

 

Kajakhajksplaneringen sker utifrån Scouternas program och genomförs tillsammans med de andra kursdeltagarna, med stöd av kursledarna. Vad är viktigt att tänka på inför genomförandet av en kajakhajk och vilka delar ska ingå? Vad skiljer en kajakhajk från en vandringshajk? Sådana frågor diskuteras under utbildningen.

 

Kursdeltagarna kommer också att genomgå Svenska Kanotförbundets examinatorsutbildning för Paddelpasset Nivå 1 Gul. Det innebär att kursdeltagarna efter kurshelgen kan examinera andra i grundläggande paddling, kunskaper som kan komma väl till pass för kajakhajken.

 

Tredje kurshelgen innebär genomförandet av Kajakhajken för äventyrar- och/eller utmanarscouter. Då får kursdeltagarna praktisera och omsätta sina kajakledarkunskaper i ett scoutsammanhang och dela med sig av dessa till äventyrare och utmanare. Kursledarna finns även med som stöd under hajken. Till hajken kan både enskilda scouter, patruller och hela avdelningar anmäla sig.

 

Samtliga tre delar är obligatoriska.

customLogo

 

Praktisk information

Kursen kräver inga förkunskaper utöver simkunnighet, men det är en fördel om du har vattenvana och har paddlat kajak någon gång tidigare. Utöver det behövs det bara en vilja att utvecklas och dela med dig av dina kajakkunskaper till andra scouter. Har du tidigare erfarenheter så anpassar instruktören kursen efter det.

 

I kursen ingår hyra av utrustning till kursens alla tre delar. Övrig friluftsutrustning (kläder, sovsäck, tält, etc.) står deltagarna för själva. Saknar någon deltagare utrustning kan vi självklart försöka hjälpa till med att lösa det! Boende kommer ske i tält eller vindskydd och mat står deltagarna själva för. 

Kursdatum

Se kurskatalog för kommande kurser.

 

Kontakt

IMG_0196[5]

Mikael Stark

Projektledare på utvecklingsavdelningen
E-post: mikael.stark@scouterna.se
Telefon:
08-568 432 12
Mobil:
073-270 62 20

Mikael jobbar som projektledare på utvecklingsavdelningen, bland annat med projektstyrning och projektstöd.