Friluftsledarkurs klättring

Ta chansen att utmana dig själv och upptäcka den vertikala världen! Friluftsledarkurs klättring ger dig kunskaper och förutsättningar för att som scoutledare kunna arrangera enklare klätteräventyr – och på köpet få massor av klättererfarenhet själv. Kursen består av tre obligatoriska delmoment: utbildning i klippklättring, planering av klätterhajk samt genomförande av hajk.

 

Om kursen

Friluftsledarkurs klättring syftar till att utveckla ditt friluftsledarskap samt dina kunskaper och färdigheter i  klippklättring. Den är uppdelad på tre obligatoriska kurshelger: utbildning i klippklättring, repetition och hajkplanering samt genomförande av klätterhajk för äventyrar-/utmanarscouter. Genom kursen får du genomgå Svenska Klätterförbundets utbildning Topprepsklätterkurs.

 

Första kurshelgen, utbildningsdelen, följer Svenska Klätterförbundets norm för Topprepsklätterkurs, och leds av auktoriserad klättringsinstruktör. Målet med första kurshelgen är att kursdeltagarna på ett tryggt och säkert sätt ska kunna klättra med topprep och genomföra kortare firningar, bygga toppreps- och firningsankare samt ha kunskap om den utrustning och de tekniker som används för klippklättring på enklare klippor. Som stöd finns även kursledare från Scouterna på plats för att hjälpa kursdeltagarna att sätta sina kunskaper i ett scoutsammanhang och tillämpa scoutprogrammet.

 

Andra kurshelgen är repetition och planering av klätterhajk för äventyrare och/eller utmanare. Hajkplaneringen sker utifrån Scouternas program och genomförs tillsammans med de andra kursdeltagarna, med stöd av kursledarna.

 

Under kurshelgen ingår även repetition av klättringen och de sakerna som gicks igenom  första kurshelgen.

 

Tredje kurshelgen, vilken är den avslutande delen, innebär genomförande av en klätterhajk, där kursdeltagarna får praktisera och omsätta sina klätterkunskaper i ett scoutsammanhang och dela med sig av dessa till äventyrare och utmanare. Kursledarna finns med som stöd under hajken. Till hajken kan både enskilda scouter, patruller och hela avdelningar anmäla sig.

 

Samtliga tre delar är obligatoriska.

 

Praktisk information

Kursen kräver inga förkunskaper, men det är en fördel om du inte är höjdrädd. Har du tidigare erfarenheter så anpassar instruktören kursen efter det. I kursen ingår hyra av klätterutrustning till kursens alla tre delar. Övrig friluftsutrustning (kläder, sovsäck, tält, etc.) står deltagarna för själva.

Kursdatum

Se kurskatalogen för kommande kurser.

Kontakt

Bild på Linnea Hansson Henne

Linnea Hansson Henne

Samordnare för utbildningsgrupper
E-post: linnea.hansson.henne@scouterna.se
Mobil:
076-853 94 57

Linnea samordnar arbetet i Scouternas folkhögskolas ideella utbildningsgrupper vars uppgift är att säkerställa att våra regionala och nationella utbildningar på Ledarskapsön, genomförs runtom i hela landet.