Ledarskap för hållbarhet

Header Ledarskap for hallbarhet-farg

 

Ledarskap för hållbarhet handlar om både om hur du och jag kan leva mer hållbart, men också vad vi som samhälle kan göra för att påskynda omställningen till en mer hållbar värld. Genom att ta del av vad andra gör, vad vi behöver göra och vilka verktyg och metoder som finns idag, så tror vi att du kan få både mod och inspiration till att hitta din väg. 

 

Läs om när kursansvarige Cecilia berättar om utbildningen på Globalportalen >>

 

Vi utgår från fakta och kunskap. Tillsammans får vi nya insikter genom att själva uppleva sammanhang där vårt engagemang stärks. Vi tittar på metoder för hur vi kan bidra till samhällsförändring och göra skillnad på riktigt. I utbildningen ingår förutom Agenda 2030 och hållbar utveckling också moment kring ledarskap, mångfald och demokrati. 

I utbildningen tittar vi närmare på alla hållbarhetsmålen och utgå från dem när vi studerar globala frågor i stort och smått. Vi behandlar både ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. 

Du får möjlighet att utveckla ditt ledarskap genom att lära dig mer om dig själv, uppleva utmaningar samt hitta mod och verktyg till att förändra världen. I utbildningen blandar vi teorier och modeller med besök av gästföreläsare, studiebesök samt en projektperiod där du får använda dina kunskaper i praktiken. 

Ansökan och antagning

Ansökan är nu öppen och stänger den 30 april.

Ansök-här_lång

 

Schema 2021/2022

Utbildningen är en distansutbildning på heltid under ett läsår med några fysiska (eller digitala) träffar. Årets kurs startar måndagen den 30 augusti 2021 och avslutas fredagen den 3 juni 2021. 

Undervisningen sker genom vår digitala läroplattform, där du varje vecka får några uppgifter att göra både ensam och i en mindre grupp. Alla deltagare ses vid 5 tillfällen under året på Scouternas folkhögskola i Stockholm. Du behöver närvara vid 80 % (4/5) av veckorna för att få ett utbildningsbevis. 

Vecka 1: 30 augusti – 3 september 2021 

Vecka 2: 15-19 november 2021 

Vecka 3: 17-21 januari 2022 

Projektperiod: 24 januari – 24 april 2022 

Vecka 4: 25-29 april 2022 

Vecka 5: 30 maj – 3 juni

 

Projekt

Under 3 månader har du möjlighet att fördjupa dig i ett projekt och göra skillnad i samhället för dig själv och/eller för andra. Tillsammans hittar vi ett projekt som passar dina intressen och möjligheter. Projektet kan genomföras på hemmaplan, i Sverige eller utomlands. Vi ser gärna att deltagare reser med tåg så långt det är möjligt. Vi har bland annat ett samarbete med Peaceworks som erbjuder projektplatser kopplat till både social och ekologisk hållbarhet. 

Scouterna har också ett stort internationellt nätverk i både Europa och övriga världen. Sommaren 2022 står Scouterna värd för ett stort läger med tydligt fokus på hållbarhet. Vi hoppas att det blir ”världens första klimatpositiva jamboree”. Du har möjlighet att välja projekt som bidrar till det. 

 

Studiemedel

Som deltagare på Ledarskap för hållbarhet har du möjlighet att söka studiemedel via CSN för heltidsstudier. När utbildningen startar skickar du sedan in en studieförsäkran via ”Mina sidor” på www.csn.se. 

 

Kostnad för studier

Utbildningen är kostnadsfri men vi tar ut en avgift för bland annat studiematerial om totalt 2000 kr. Eventuella kostnader för resor under projektperioden kan tillkomma. Sök gärna bidrag och stipendier, eller merkostnadslån från CSN. Du även välkommen att söka bidrag från Scouternas utbildningsfond. 

För att tacka ja till din plats ska du betala en bekräftelseavgift på 500 kr senast XX dagar efter antagning. Information om antagning och kontonummer kommer på mail. Resterande belopp ska betalas efter kursstart. 

Har du frågor om fakturan eller behöver hjälp, är du alltid välkommen att höra av dig till ansvarig kursledare. 

 

Kontakt

Bild på Cecilia Wesslén

Cecilia Wesslén

Kursutvecklare och kursansvarig för Ledarskap för hållbarhet och Projektledning
E-post: cecilia.wesslen@scouterna.se
Telefon:
08-55 50 65 48
Mobil:
072-070 69 44

Cecilia är kursansvarig på Scouternas folkhögskola för kurserna Ledarskap för hållbarhet och Projektledning. Cecilia är också kursutvecklare för långa särskilda kurser.