Ordförandeprogrammet

Header Ordforandeprogrammet-farg

 

Är du en ung ledare med ett styrelseuppdrag? Vill du utveckla ditt ledarskap tillsammans med fler som du? Då är den här utbildningen för dig!

 

Om ordförandeprogrammet

Ordförandeprogrammet är en utbildning för unga ledare i civilsamhället. Du måste inte vara ordförande idag, men du behöver vara intresserad av ledarskap och kanske ha en ambition om att vilja bli ordförande framöver. Utbildningen riktar sig till unga ledare från olika organisationer och föreningar. Allt från Scouterna och Frälsningsarmén till RFSU och studentorganisationer.

 

Ansökan och antagning

Ordförandeprogrammet genomförs en gång per läsår, med start på höstterminen. Ansökan för 2021/2022 öppnar senare i vår.

 

Kursens innehåll

Utbildningens syfte är att ge en grundläggande utbildning i ledarskap utifrån ett värdebaserat perspektiv. Vi fokuserar på att stärka kunskaper som behövs för att leda en styrelse. På Scouternas folkhögskola kombinerar vi scoutmetoden med folkbildning vilket resulterar i en utbildningsmetod där deltagarna är med och skapar innehållet i utbildningen.

Det kräver ett aktivt deltagande men ger i utbyte unika utbildningar där ingen kursomgång är en annan lik. Det är så vi bygger starka ledare. Det är så vi tillsammans skapar en bättre värld. Tillsammans med andra kommer du att växa som ledare!

 

Målgrupp

Utbildningen är skapad för dig som är ung ledare i en styrelse, med fördel på lokal eller regional nivå. Du är ordförande eller har ambition att bli ordförande. Du är ungefär 17-26 år. Stämmer beskrivningen inte helt in på dig men du tror ändå att utbildningen passar dig? Sök ändå!

 

Kursupplägg

Nästa kursomgång startar i september 2021 och avslutas i maj 2022.

Webbkurs

I Ordförandeprogrammet ingår en webbkurs i tre delar. Varje del är som en förberedelse inför kurshelgerna.

Kurshelger

Vi träffas under tre helger i Stockholm, datum kommer. Under kurshelgerna fokuserar vi på att diskutera och utbyta erfarenheter. Kurshelgerna leds av ett ideellt ledarteam men det är tillsammans med deltagarna som innehållet skapas.

Det är obligatoriskt att delta på alla tre kurshelgerna, från lördag morgon till söndag eftermiddag. Fredagskvällen är frivillig.

Mentorskap

Som deltagare uppmuntras du att hitta en mentor som kan stötta dig i ditt uppdrag. Du får tips och stöd genom webbkursen och av kursteamet, både i att hitta din mentor och utforma mentorskapet.

Information med anledning av covid-19

Scouternas folkhögskola följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppdaterar oss löpande. Vi planerar för att Ordförandeprogrammet 2021/2022 kommer att kunna genomföras med tre fysiska träffar (kurshelgerna). Ett arbete för att anpassa kurshelgerna efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer pågår. Om rekommendationerna ändras så har vi erfarenhet av att ställa om till en digital miljö och kommer då anpassa utbildningen till rådande förutsättningar.

 

Kostnad för studier

Utbildningen är kostnadsfri men vi tar ut en avgift för studiematerial samt kost och logi om 4000 kr. Avgiften betalas efter kursstart. Resor till och från träffarna betalas av deltagaren. Utbildningen är inte studiemedelsberättigad. Ofta kan du söka bidrag från din egen organisation/förening. Om du har svårt att bekosta utbildningen själv så kan du söka bidrag från Scouternas utbildningsfond. Du kan söka pengar från fonden oavsett vilken organisation du representerar.

När du tackar ja till din plats, förbehåller du dig om att betala en bekräftelseavgift på 500 kr. Fakturan på hela avgiften skickas ut i samband med kursstart, där bekräftelseavgiften är en del av den totala kostnaden. Har du frågor om fakturan eller behöver hjälp, är du alltid välkommen att höra av dig till kursansvarig.

 

Vanliga frågor & svar

Måste jag vara scout för att gå utbildningen?

Nej, vi vill ha deltagare från OLIKA organisationer och föreningar (tidigare deltagare har bland annat representerat RFSU, politiska ungdomsförbund, Blå stjärnan, ungdomens nykterhetsförbund, 4H, studentorganisationer, HSB och olika scoutkårer eller scoutdistrikt).

Måste jag vara Ordförande för att gå utbildningen?

Nej, du kan vara ordförande, men du kan också ha en ambition att bli ordförande i framtiden. För att utbildningen ska vara givande bör du vara invald i en styrelse, utöver det är intresset för ledarskap det viktigaste.

 

Kontakt

IMG_1421

Ylle Stigzelius Åkermo

Kursutvecklare samt kursansvarig för Ordförandeprogrammet
E-post: ylle.akermo@scouterna.se
Mobil:
072-070 69 43

Ylle är kursansvarig på Scouternas folkhögskola för Ordförandeprogrammet. Ylle är också kursutvecklare för långa särskilda kurser.