Ledarskap för hållbarhet

Ledarskap för hållbarhet handlar både om hur du och jag kan leva mer hållbart, men också om vad vi som samhälle kan göra för att påskynda omställningen till en mer hållbar värld. Genom att ta del av vad andra gör, vad vi behöver göra och vilka verktyg och metoder som finns idag, så tror vi att du kan få både mod och inspiration till att hitta din väg.  

Om utbildningen

Agenda 2030

Vi behandlar ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Tillsammans får vi nya insikter genom att själva uppleva sammanhang där vårt engagemang stärks. Vi tittar på metoder för hur vi kan bidra till samhällsförändring och göra skillnad på riktigt.

I utbildningen ingår förutom Agenda 2030 och hållbar utveckling också moment kring ledarskap, mångfald och demokrati. I utbildningen tittar vi närmare på alla hållbarhetsmålen och utgå från dem när vi studerar globala frågor i stort och smått.

Teori och praktik

Vi utgår från fakta och kunskap. Du får möjlighet att utveckla ditt ledarskap genom att lära dig mer om dig själv, uppleva utmaningar samt hitta mod och verktyg till att förändra världen. I utbildningen blandar vi teorier och modeller med besök av gästföreläsare, studiebesök samt en projektperiod där du får använda dina kunskaper i praktiken.

Under läsåret 2022/2023 hoppas vi att vi kommer kunna genomföra en gruppresa till något av Scouternas världsscoutcenter i Europa. Detta beror såklart på hur pandemin utvecklas i Europa och hur många sökanden vi får. Under gruppresan kommer vi att fokusera på globala frågor kring hållbarhet och får möjlighet att träffa ledare från andra länder.

Projekt

Under 3 månader kommer  du att fördjupa dig i ett projekt och göra skillnad i samhället för dig själv och/eller för andra. Projektet är tidsbestämt, har ett tydligt mål och fokuserar på någon form av utveckling eller förändring.

Tillsammans hittar vi ett projekt som passar dina intressen och möjligheter. Projektet kan genomföras på hemmaplan, i Sverige eller utomlands. Vi ser gärna att deltagare reser med tåg så långt det är möjligt. Folkhögskolan har många kontakter inom folkbildningen och civilsamhället och kan hjälpa till att försöka hitta projekt inom organisationer eller andra nätverk.

Scouterna har ett stort internationellt nätverk i Europa och övriga världen. Scouterna arrangerar läger i Sverige, ofta med fokus på hållbarhet och ledarskap. Du behöver inte ha en bakgrund inom Scouterna för att kunna vara med och bidra till rörelsen. Ditt projekt kan både vara lokalt eller globalt.

Deltagarnas projekt

Alla deltagarna på Ledarskap för hållbarhet genomför varsitt projekt på 3 månader med syftet att bidra till de globala målen. Här kan du ta del av alla projekt som hittills har genomförts sen starten 2019.

Deltagarnas artiklar

Under utbildningen får ni som deltagarna möjlighet att fördjupa er i flera ämnen. Här kan du läsa om vad tidigare deltagarna har fastnat för. Artiklarna handlar om bland annat psykisk ohälsa, komposterbar plast och fotbolls-VM i Qatar.

Utbildningen var precis vad jag behövde. Den har öppnat upp för många vägar och möjligheter till vidare utveckling och förståelse. Jag gillar bredden på utbildningen och framförallt bidrog den till att hitta min egen ingång på hållbar utveckling.

DELTAGARE
Ledarskap för hållbarhet

När öppnar ansökan?

Ansökan öppnar 15 mars och stänger 31 maj. Om det finns platser kvar kommer ansökan att förlängas. Men sök redan idag för att vara säker på att få en plats. Utbildningen är en distansutbildning på heltid under ett läsår med 5 fysiska träffar. Se aktuellt kurstillfälle för mer information kring datum.

Hur är utbildningen upplagd?

Undervisningen sker på distans genom vår digitala läroplattform, där du varje vecka får några uppgifter att göra både ensam och i en mindre grupp. Alla deltagare ses vid 5 tillfällen under året på Scouternas folkhögskola i Stockholm. Vi de fysiska träffarna ingår studiebesök, gästföreläsningar och grupparbeten, så det är viktigt att kunna närvara på plats då.

Du behöver närvara vid 80 % (4/5) av veckorna för att få ett utbildningsbevis.

Kan jag få studiemedel?

Som deltagare på Ledarskap för hållbarhet har du möjlighet att söka studiemedel via CSN för heltidsstudier. När utbildningen startar skickar du sedan in en studieförsäkran via Mina sidor på www.csn.se.

Vad kostar utbildningen?

Undervisningen är kostnadsfri men vi tar ut en avgift för bland annat studiematerial om totalt 2000 kr. Eventuella kostnader för resor under projektperioden och inför träffar kan tillkomma. Sök gärna bidrag och stipendier, eller merkostnadslån från CSN. Du även välkommen att söka bidrag från Scouternas utbildningsfond.

För att tacka ja till din plats ska du betala en bekräftelseavgift på 500 kr strax efter antagning. Information om antagning och kontonummer kommer på mail. Resterande belopp ska betalas efter kursstart. Har du frågor om fakturan eller behöver hjälp, är du alltid välkommen att höra av dig till skolan eller ansvarig kursledare.

Bekräftelseavgiften måste betalas två veckor efter att du har blivit antagen och kan tyvärr inte betalas tillbaka även om du väljer att tacka nej till din plats senare. Om du tackar nej till din plats med mindre än två veckor kvar till kursstart så är du fortfarande skyldig att betala hela kursavgiften, då vi redan då har haft administrativa kostnader kopplat till din plats.

Aktuella utbildningar


Utbildningen är avslutad.

Ledarskap för hållbarhet 2021/2022

Välkommen med din ansökan senast den 15 augusti.

Ledarskap för hållbarhet 2022/2023

För deltagare

På den här sidan hittar du all information om hur det är att vara deltagare på Scouternas folkhögskola. Både för dig som redan studerar hos oss och för dig som är intresserad av våra kurser och utbildningar.

Kontakt

Cecilia Wesslén

Kursutvecklare och kursansvarig

cecilia.wesslen@scouterna.se0720706944
Cecilia är kursansvarig på Scouternas folkhögskola för kurserna Ledarskap för hållbarhet. Cecilia är också kursutvecklare för långa särskilda kurser och ansvarig för folkhögskolans fokusområde Hållbarhet.

Cecilia är kursansvarig på Scouternas folkhögskola för kurserna Ledarskap för hållbarhet. Cecilia är också kursutvecklare för långa särskilda kurser och ansvarig för folkhögskolans fokusområde Hållbarhet.