Ledarskap för hållbarhet

Ledarskap för hållbarhet handlar om hur du och jag kan leva mer hållbart. Den handlar också om vad vi kan göra tillsammans för att påskynda omställningen till ett mer hållbart samhälle. Genom att ta del av vad andra gör, vad vi behöver göra och vilka verktyg och metoder som finns, så tror vi att du kommer hitta din väg mot ett mer hållbart liv.  

Om utbildningen

Agenda 2030

Vi behandlar ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Tillsammans får vi nya insikter genom att själva uppleva sammanhang där vårt engagemang stärks. Vi tittar på metoder för hur vi kan bidra till samhällsförändring och göra skillnad på riktigt.

I utbildningen ingår förutom Agenda 2030 och hållbar utveckling också moment kring ledarskap, mångfald och demokrati. I utbildningen tittar vi närmare på alla hållbarhetsmålen och utgå från dem när vi studerar samhällsfrågor i stort och smått.

Teori och praktik

Vi utgår från fakta och kunskap. Du får möjlighet att utveckla ditt ledarskap genom att lära dig mer om dig själv, uppleva utmaningar samt hitta mod och verktyg till att förändra världen. I utbildningen blandar vi teorier och modeller med besök av gästföreläsare och studiebesök.

Vi bestämmer tillsammans vart de fysiska träffarna ska genomföras. Skolan har lokaler i Stockholm, men det finns möjlighet att ses i Malmö och Göteborg också. När vi ses försöker vi alltid genomföra studiebesök i den orten vi befinner oss.

I samarbete med Medveten konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som skapar cirkulenter; dvs. personer som ser behov och funktion framför begär och gör medvetna val med miljön i åtanke. Exempel är att köpa begagnat, hyra, återbruka och laga det som är trasigt. I deras arbete strävar de mot en cirkulär planet, där hållbar konsumtion är norm. De erbjuder inspiration i form av råd och tips för att privatpersoner och organisationer ska få hjälp med att konsumera hållbart.

Scouternas folkhögskola samarbetar med föreningen Medveten konsumtion på flera sätt. Bland annat är vi medlemmar och deltar i deras nationella kampanjer kring cirkulär ekonomi. Nu samarbetar vi även i våra utbildningar! Alla deltagare som går utbildningen Ledarskap för hållbarhet under våren 2023 kommer att få ta del av kunskap, material och inspiration från organisationen Medveten konsumtion när vi går igenom ekonomisk hållbarhet samt miljö-och klimatfrågor.

Utbildningen var precis vad jag behövde. Den har öppnat upp för många vägar och möjligheter till vidare utveckling och förståelse. Jag gillar bredden på utbildningen och framförallt bidrog den till att hitta min egen ingång på hållbar utveckling.

DELTAGARE
Ledarskap för hållbarhet

När öppnar ansökan?

Ansökan öppnar i mars och september varje år inför kommande termin. Sök direkt för att vara säker på att få en plats.

Hur är utbildningen upplagd?

Utbildningen är på deltid under en termin. Vi träffas under 3 helger, vid start, mitten och slutet av terminen. Mellan träffarna sker undervisning på distans genom vår digitala lärplattform, där du varje vecka får en egen uppgift och varannan vecka en patrulluppgift.

Beroende på gruppens sammansättning och vart deltagarna kommer ifrån kan vi ses i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Då ingår studiebesök, gästföreläsningar och grupparbeten, så det är viktigt att kunna närvara på plats. Exakt plats meddelas vid kursstart. Kursstarten sker alltid i Stockholm.

Du behöver närvara vid 80 % av träffarna för att få ett utbildningsbevis.

Kan jag få studiemedel?

Ja! Som deltagare på Ledarskap för hållbarhet har du möjlighet att söka studiemedel via CSN för deltidsstudier (50%). När utbildningen startar skickar du sedan in en studieförsäkran via Mina sidor på www.csn.se.

Vad kostar utbildningen?

Undervisningen är kostnadsfri men vi tar ut en administrativ avgift för bland annat studiematerial om totalt 1500 kr. Eventuella kostnader för resor och boende i samband med träffar kan tillkomma. Sök gärna bidrag och stipendier, eller merkostnadslån från CSN. Du även välkommen att söka bidrag från Scouternas utbildningsfond.

För att tacka ja till din plats ska du betalar hela avgiften strax efter antagning. Information om antagning och kontonummer kommer på mail. Har du frågor om avgiften eller behöver hjälp, är du alltid välkommen att höra av dig till skolan eller direkt till ekonomi@scouterna.se

Avgiften ska betalas efter att du har blivit antagen och kan tyvärr inte betalas tillbaka även om du väljer att tacka nej till din plats senare. Om du tackar nej till din plats med mindre än två veckor kvar till kursstart är du fortfarande skyldig att betala hela kursavgiften, då vi redan har haft administrativa kostnader kopplat till din plats.

Aktuella utbildningar


Ansökan öppnar i vår.

Ledarskap för hållbarhet HT 2023

För deltagare

På den här sidan hittar du all information om hur det är att vara deltagare på Scouternas folkhögskola. Både för dig som redan studerar hos oss och för dig som är intresserad av våra kurser och utbildningar.

Kontakt

Cecilia Wesslén

Kursansvarig Ledarskap för hållbarhet och hållbarhetsansvarig på Scouterna

cecilia.wesslen@scouterna.se0855506548
Cecilia är kursansvarig och kursledare för Ledarskap för hållbarhet. Cecilia är också hållbarhetsansvarig på Scouterna.

Cecilia är kursansvarig och kursledare för Ledarskap för hållbarhet. Cecilia är också hållbarhetsansvarig på Scouterna.