Ordförande-programmet

Ordförandeprogrammet är en utbildning för dig som ung ledare i civilsamhället. Den riktar sig till dig som sitter i en styrelse och som vill utvecklas och utmanas i ditt ledarskap.

Jag tycker att Ordförandeprogrammet passar både den som är ny inom den ideella världen och den som har tidigare erfarenheter av föreningsarbete. Du får lära dig om allt från coaching till föreningsekonomi vilket ger dig en ordentlig grund för ledarrollen.

BRENDAN
Röda korsets Ungdomsförbund

Webbkurs

I Ordförandeprogrammet ingår en webbkurs i tre delar. Varje del ger grundläggande kunskap och förbereder dig inför kommande kurshelg. Webbkursen innehåller även reflektions- och hemuppgifter som handlar om både dig och din förening.

Kurshelger

Vi träffas under tre kurshelger och fokuserar då på att diskutera, fördjupa kunskaper och utbyta erfarenheter. Kurshelgerna leds av ett ideellt kursteam som själva har erfarenhet av att vara unga ledare i olika organisationer och föreningar.

Mentorskap

Som deltagare uppmuntras du att hitta en mentor som kan stötta dig i ditt uppdrag under kursens gång. Du får tips och stöd genom webbkursen och av kursteamet, både i att hitta din mentor och utforma mentorskapet.

För deltagare

Här hittar du information om hur det är att vara kursdeltagare. Både för dig som redan studerar hos oss och för dig som är intresserad av våra kurser och utbildningar.

FAQ

Varje höst startar en kursomgång av Ordförandeprogrammet. Läs mer om den aktuella kursomgången nedan.

När öppnar ansökan?

Ansökan för läsåret 2021/2022 är nu öppen, du hittar en länk till ansökningsformuläret högst upp på sidan. Antagning sker löpande och ansökningsbesked skickas ut fram till kursstart. Vid fler sökande än platser kommer urval göras på grundval av: anmälningstid, sökandes intresse samt total sammansättning av gruppen.

Vem kan söka?

Ordförandeprogrammet är skapat för dig som är ung ledare i en styrelse, med fördel på lokal eller regional nivå. Du måste inte vara ordförande idag, men du behöver vara intresserad av ledarskap och kanske vilja bli ordförande framöver.

I Ordförandeprogrammet möter du andra engagerade från olika organisationer och föreningar. Tidigare deltagare har bl.a. kommit från Scouterna, 4H, Röda Korset, RFSU och studentorganisationer. Du är ungefär 18-26 år. Stämmer beskrivningen inte helt in på dig men du tror ändå att utbildningen passar dig? Sök!

När är kurshelgerna?

Under läsåret 2021/2022 kommer vi att träffas i Stockholm följande helger:

Kurshelg 1: 5-6 februari
Kurshelg 2: 2-3 april 
Kurshelg 3: 13-15 maj 

Det är obligatoriskt att delta på alla tre kurshelgerna, från lördag morgon till söndag eftermiddag. Fredagskvällen är frivillig.

Var hålls kurshelgerna?

Kurshelgerna äger rum på kursgårdar i Stockholm och Södermanland. När vi har beslutat var kommande läsårs kurshelger kommer att hållas så publicerar vi informationen här samt meddelar eventuellt redan antagna deltagare.

Vad kostar det?

Utbildningen är kostnadsfri men vi tar ut en avgift för studiematerial samt kost och logi om 4000 kr. Avgiften betalas efter kursstart. Resor till och från träffarna betalas av deltagaren. Utbildningen är inte studiemedelsberättigad.

När du tackar ja till din plats, förbehåller du dig om att betala en bekräftelseavgift på 500 kr. Fakturan på hela avgiften skickas ut i samband med kursstart, där bekräftelseavgiften är en del av den totala kostnaden. Har du frågor om fakturan eller behöver hjälp, är du alltid välkommen att höra av dig till kursansvarig.

Ofta kan du söka bidrag från din egen organisation/förening. Om du har svårt att bekosta utbildningen själv så kan du söka bidrag från Scouternas utbildningsfond. Du kan söka pengar från fonden oavsett vilken organisation du representerar.

Intresseanmälan Ordförandeprogrammet

Vill du få ett mejl när nästa ansökningsperiod öppnar? Fyll i din e-postadress nedan så hör vi av oss till dig!

  Jag skulle rekommendera att vara kursledare på Ordförandeprogrammet till dig som själv vill utvecklas som ledare och som trivs med att samarbeta och göra saker tillsammans med andra. Tiden som jag lade på detta engagemang fyllde på med energi och ny inspiration. Jag kan varmt rekommendera detta uppdrag!

  ANNA
  Ideell kursansvarig
  Foto: Emanuel Alvarez

  Bli kursledare

  Att vara kursledare för Ordförandeprogrammet är ett ideellt uppdrag som utförs i ett team om fyra till fem personer. Uppdraget passar dig som vill utvecklas som ledare och utbildare, och som kan bidra till att ge unga förtroendevalda makt, mod och verktyg att leda sin styrelse, sin förening och sig själva.

  I uppdraget ingår att planera och genomföra de tre kurshelgerna tillsammans med övriga kursledare, handleda en mindre grupp deltagare och vid behov stötta dem mellan kurshelgerna.

  Vill du veta mer eller anmäla ditt intresse för att bli kursledare, kontakta kursansvarig (se nedan).

  Aktuella kursomgångar


  Ordförandeprogrammet är en utbildning för dig som ung ledare i civilsamhället. Den riktar sig till dig som sitter i en styrelse och som vill utvecklas och utmanas i ditt ledarskap.

  Ordförandeprogrammet 2021/2022

  Kontakt

  Sara Nilsson

  Kursutvecklare (vikarie)

  sara.nilsson@scouterna.se0739172698
  Sara samordnar och utvecklar profilkurserna Värdebaserat ledarskap och Ordförandeprogrammet.

  Sara samordnar och utvecklar profilkurserna Värdebaserat ledarskap och Ordförandeprogrammet.