Styrelse-programmet

Styrelseprogrammet är en utbildning för dig som ung ledare i civilsamhället. Den riktar sig till dig som sitter i en styrelse och som vill utvecklas och utmanas i ditt ledarskap.

Välkommen till Styrelseprogrammet 2023.

Webbkurs

I Styrelseprogrammet ingår en webbkurs i tre delar. Varje del ger grundläggande kunskap och förbereder dig inför kommande kurshelg. Webbkursen innehåller även reflektions- och hemuppgifter som handlar om både dig och din förening.

Kurshelger

Vi träffas under tre kurshelger och fokuserar då på att diskutera, fördjupa kunskaper och utbyta erfarenheter. Kurshelgerna leds av ett ideellt kursteam som själva har erfarenhet av att vara unga ledare i olika organisationer och föreningar.

Upplevelsebaserat lärande

Som deltagare deltar du aktivt, både genom att dela med dig av dina erfarenheter, och ta del av andras. Vi använder oss av reflektion som en del av det pedagogiska upplägget. Kursen går på 25 % och du kommer behöva lägga tid på kursen mellan de fysiska träffarna.

För deltagare

Här hittar du information om hur det är att vara kursdeltagare. Både för dig som redan studerar hos oss och för dig som är intresserad av våra kurser och utbildningar.

FAQ

Under våren 2023 startar en kursomgång av Styrelseprogrammet. Läs mer om den aktuella kursomgången nedan.

När öppnar ansökan?

Ansökan är öppen och stänger 3 mars 2023.

Vem kan söka?

Styrelseprogrammet är skapat för dig som är ung ledare i en styrelse, med fördel på lokal eller regional nivå. Du behöver vara intresserad av ledarskap och vilja driva din förening framåt.

I Styrelseprogrammet möter du andra engagerade från olika organisationer och föreningar. Tidigare deltagare har bl.a. kommit från Scouterna, 4H, Röda Korset, RFSU och studentorganisationer. Du är ungefär 18-26 år. Stämmer beskrivningen inte helt in på dig men du tror ändå att utbildningen passar dig? Sök!

När är kurshelgerna?

Under läsåret 2023 startar programmet med en digital uppstartsträff den 9 mars, och sedan kommer vi att träffas i Sigtuna följande helger:

Kurshelg 1: 31 mars-2 april 
Kurshelg 2: 5-7 maj 
Kurshelg 3: 8-10 september  

Det är obligatoriskt att delta på alla tre kurshelgerna, från lördag morgon till söndag eftermiddag. Det går bra att anlända redan på fredagskvällen, och då bekosta det själv.

Var hålls kurshelgerna?

Kurshelgerna äger rum i Sigtuna, dit det är enkelt att ta sig med lokaltrafik.

Vad kostar det?

Utbildningen är kostnadsfri men vi tar ut en avgift för studiematerial samt kost och logi om 4000 kr. Avgiften betalas efter kursstart. Resor till och från träffarna betalas av deltagaren. Utbildningen är inte studiemedelsberättigad.

När du tackar ja till din plats, förbehåller du dig om att betala en bekräftelseavgift på 500 kr. Bekräftelseavgiften betalas inte tillbaka om du skulle avbryta kursen. Fakturan för resterande del av avgiften, 3500 kr, skickas ut efter kursstart. Har du frågor om fakturan eller behöver hjälp, är du alltid välkommen att höra av dig till kursansvarig.

Ofta kan du söka bidrag från din egen organisation/förening. Om du har svårt att bekosta utbildningen själv så kan du söka bidrag från Scouternas utbildningsfond. Du kan söka pengar från fonden oavsett vilken organisation du representerar.

Intresseanmälan Styrelseprogrammet

Vill du få ett mejl när nästa ansökningsperiod öppnar? Fyll i din e-postadress nedan så hör vi av oss till dig!

  Jag skulle rekommendera att vara kursledare på Styrelseprogrammet till dig som själv vill utvecklas som ledare och som trivs med att samarbeta och göra saker tillsammans med andra. Tiden som jag lade på detta engagemang fyllde på med energi och ny inspiration. Jag kan varmt rekommendera detta uppdrag!

  ANNA
  Ideell kursansvarig
  Foto: Emanuel Alvarez

  Bli kursledare

  Att vara kursledare för Styrelseprogrammet är ett ideellt uppdrag som utförs i ett team om fyra till fem personer. Uppdraget passar dig som vill utvecklas som ledare och utbildare, och som kan bidra till att ge unga förtroendevalda makt, mod och verktyg att leda sin styrelse, sin förening och sig själva.

  I uppdraget ingår att planera och genomföra de tre kurshelgerna tillsammans med övriga kursledare, handleda en mindre grupp deltagare och vid behov stötta dem mellan kurshelgerna.

  Vill du veta mer eller anmäla ditt intresse för att bli kursledare, kontakta kursansvarig (se nedan).

  Aktuella kursomgångar


  Styrelseprogrammet är en utbildning för dig som ung ledare i civilsamhället. Den riktar sig till dig som sitter i en styrelse och som vill utvecklas och utmanas i ditt ledarskap.

  Styrelseprogrammet 2023

  Kontakt

  Sara Nilsson

  Kursutvecklare (vikarie)

  sara.nilsson@scouterna.se0739172698
  Sara samordnar och utvecklar profilkurserna Värdebaserat ledarskap och Ordförandeprogrammet.

  Sara samordnar och utvecklar profilkurserna Värdebaserat ledarskap och Ordförandeprogrammet.