5 enkla steg för att engagera digitala mötesdeltagare

16 april, 2021

5 enkla steg för att engagera digitala mötesdeltagare

Nu när många av oss jobbar digitalt och utan fysiska möten, vill vi tipsa om att fokusera på processen snarare än bara på ett videomöte. Alltså, att inkludera andra metoder som hjälper er att jobba tillsammans och ha kontakt. Så hur minskar du risken att dina mötesdeltagare zoonar ut och börjar tänka på annat? Här nedan kommer 5 handfasta tips för dig som då och då leder ett digitalt möte.

1 – Ställ frågor i interaktiva verktyg.

Menti.com är ett bra sätt att ställa tre snabba frågor till en grupp. Det fungerar både i ett möte, inför, efter eller helt vid sidan av. Menti ger omedelbar återkoppling till dina deltagare, vilket skapar en känsla av delaktighet och engagemang.

2- Digitala whiteboards

Saknar du också att kunna flytta runt post-it lappar med dina mötesdeltagare?  Digitala whiteboards såsom Jamboard gör det möjligt att genomföra post-it övningar digitalt. Under eller vid sidan av ett möte.

3 – Stäng av videon och ring upp

För kortare avstämningar kan det ibland vara skönt att skippa videosamtalet och istället ringa upp din kollega, vän eller deltagare och fråga hur det är eller hur det går. Det sänker tröskeln för samtalet, och möjliggör samtidigt aktivering i form av t.ex. en promenad.

4 – Använd dig av chattforum

För grupper som jobbar mycket och länge med varandra kan det vara bra att ha ett öppet, pågående chattforum där alla alltid kan lyfta sina frågor eller funderingar. Till exempel Teams eller Slack.

5 – Checka in

Börja alla möten med en kort incheckning. Hur mår alla? Vad är top-of-mind? Vad behöver deltagarna idag? Detta är ett sätt för både ledare och deltagare att få en känsla för rummet och dagsformen. En övning för incheckning som vi gillar är ”Parkeringen”. Be då alla mötesdeltagare att tänka ut en tanke eller uppgift som de vill parkera under den närmsta timmen för att kunna fokusera på mötets innehåll.

 

Vi hoppas såklart att vi kommer kunna ses fysiskt snart igen! Men till dess får vi göra det bästa utav situationen. Vissa saker kanske vi även tar med oss efter pandemin. Vad tror du?