Scoutledarutbildning

Leda Väst 2022 - Flämslätt

Välkommen till Leda Väst – en helg med mersmak och många kurser! Se detta som en perfekt helg att samla hela ledargänget i kåren eller distriktet och gå på olika eller gemensamma kurser och umgås där emellan samt träffa nya och gamla ledarkompisar.

1 okt 2022 - 2 okt 2022

Sista ansökningsdag 17 september 2022

Region

Västra

Kurslängd

En helg

Ansökan är stängd

Om kursen

Plats


Flämslätt Stifts- och kursgård, Lerdala

Ansökan


Vi har nu stängt möjligheten att anmäla sig genom formuläret. Vi kommer inom kort skicka ut ett första välkomstbrev med bekräftelse till de som anmält sig. Om ni vill ändra er anmälan efter idag, så måste ni maila oss.

Upplägg och schema


Helgen är delad i fem pass, och de olika kurserna och workshoparna tar upp ett eller flera pass. Vi har försökt fördela passen så att även de som går någon längre kurs skall ha chansen att göra något annan aktivitet också.

Schema lördag


från 09:00 Morgonfika
10:00-12:00 PASS 1
12:00-13:00 Lunch
13:00-15:00 PASS 2
15:00-15:30 Fika
15:30-17:30 PASS 3
17:30 och framåt kommer det att erbjudas mersmak i form av utställningar, lägerbål och härlig diskussionstid.
18:30-20:30 Middag
21:00 Lägerbål

Schema söndag


från 07:00 Frukost
08:30-10:30 PASS 4
10:30-11:00 Fika
11:00-13:00 PASS 5
13:00-14:00 Lunch

Vi kan ordna en hemfärdsfika kl 15 på söndag om någon vill utnyttja tiden på eftermiddagen. Detta bokas vid anmälan

Den går bra att anlända redan på fredagen, mot en extra avgift. Ni väljer det i formuläret när ni anmäler er. Om ni vill boka en möteslokal på fredag kväll för er kår eller annan grupp kan ni göra det i formuläret.

Utbildningar/workshops som går över flera pass- Leda Avdelning del 1, pass 1+2+3+4+5Leda avdelning riktar sig till dig som är scoutledare som tar eller önskar ta ett större ansvar för planering och ledarteam.
Utbildningen syftar till att stärka dig som scoutledare på fem områden:
- Planera verksamhet över terminen
- Utveckla och leda ett ledarteam
- Skapa inkluderande verksamhet utifrån barns olika behov
- Skapa inkluderande verksamhet utifrån öppenhet och jämlikhet
- Ledarskap baserat på Scouternas värderingar

Detta är första kursdelen av två. Del två körs den 26 och 27 november. Plats för del två meddelas senare
Kursledare: Lena Claesson, Jenny Balkow och Lotta Jonsén

- Leda scouting i korthet, pass 1+2+4 OBS! FULLBOKADUtbildningen Leda scouting inleder din resa på Ledarskapsön och gör dig tryggare i din ledarroll. Här lär du dig om Scouternas program och får förståelse för vad ledarskap i Scouterna innebär.

Leda scouting har stort fokus på att skapa verksamhet och ger dig:
- Förståelse för vad som gör scouting till scouting
- Kunskap om hur du planerar ett möte
- Förståelse för vad ett ledarskap baserat på Scouternas värderingar innebär, och hur det ger ett stödjande och lyssnande ledarskap
Kursledare: Eva-Marie Lindén, Marie Eliasson, Olla Lundkvist

- Medeltida smycken pass 1+2I denna hantverkskurs arbetar vi med att skapa medeltidsinspirerade smycken av silver eller metall av billigare slag
Kursledare: Sterner Josefsson

- Hantverk Mera Knopar, pass 4+5Du praktiserar knopar och surrningar och gör kanske en praktisk knoptavla. Ta gärna med några klena rep att träna med och kanske fyra "pinnar" som du kan surra ihop till en knoptavla.
Kursledare: Svante Freden, Ingela Eriksson

PASS 1 (lördag 10:00-12:00)- Anpassat ledarskap workshopHur anpassar vi vårt ledarskap och vår verksamhet så att den blir tillgänglig för alla? Tillsammans fördjupar vi oss i vad diagnoser som ADHD och Autism kan innebära, och vi utvecklas i att anpassa vårt ledarskap för att alla barn ska få utrymme att delta och utvecklas utefter sin förmåga och behov.
Kursledare: Maria Jacobsen, Västra Kansliet

- Leda Kår workshopDenna workshop är en introduktion till den större kursen Leda Kår. Leda Kår är Scouternas kårledningsutbildning, specifikt framtagen för scoutkårens unika situation, där en organisation rik på kultur och traditioner möter en stor mångfald av ledare. Utbildningen fokuserar på kårens ledarskapsbehov – och att deltagaren lär sig mer om ledarskap och styrning av vuxna.
Kursledare: Nicklas Wolter med flera

- PrograminspirationAtt använda Scouternas program gör det enklare att vara ledare och roligare att vara scout. Under workshopen går vi igenom Scouternas program (scoutmetoden, märken och målspår) och pratar om varför det finns och hur vi på ett smidigt sätt kan använda det i verksamheten. Workshopen syftar till att skapa mer inspiration samt ge tips, nya idéer och visa de hjälpmedel som finns för så väl nya som erfarna ledare.
Kursledare: Adam Lundberg, Utvecklingskonsulent på Scouterna


- Hantverk: matlagning utomhus – bakaHar du provat att baka eller laga mat i reflektorugn? Nu är det dags! Vi bakar och lagar lite i reflektorugn, tillsammans med tillverkaren Svante Fredén. Googla gärna och se vad som kan göras framför elden på vintern. Ta med ugn om du har, handskar och matsaker.
Kursledare: Svante Freden, Ingela Eriksson

PASS 2 (lördag 13:00-15:00)- Workshop SensusVad är Sensus studieförbund och hur kan vi som kår samverka med Sensus? Hur fungerar det med registrering av studiecirklar och vad är folkbildning för något? Kom och lär dig mer om Scouternas eget studieförbund och hur just ni kan använda det! Linnea kursledare


- Leda Kår - steget vidareDetta pass riktat sig till dig som redan gått Leda Kår, och som vill fortsätta att diskutera de frågor som togs upp på kursen. Kom och prata om hur det gått för er efter kursen, få ny inspiration, kom med förslag till kursteamet eller gör något annat som passar in i ämnet.
Kursledare: Nicklas Wolter med flera

- Bättre samarbeteDet ska vara enkelt och roligt att vara scoutledare! För att trivas med ledaruppdraget behöver teamet samarbeta, stötta och peppa varandra. Här får vi chansen att bolla bra knep och verktyg för bättre och roligare samarbete i ledarteamet. Att ha tydliga uppdrag och inte prioritera bort att lära känna varandra, bygga tillit och ha roligt tillsammans är några exempel som gör att ledare trivs, stannar längre och undviker onödiga konflikter.
Kursledare: Maria Jacobsen, Västra Kansliet

- GeocachingVi går genom vad den globala GPS-leken Geocaching är för något, vad man behöver för att vara med och leka, och diskuterar hur vi använda det i scouterna.
Kursledare: Mats Lejon

PASS 3 (lördag 15:30-17:30)- Trygga Möten live - OBS håller på till kl 18:00Eftersom vår kursledare inte hade möjlighet att medverka, så har vi tyvärr fått ställa in denna kurs.

- Ännu mera lekarEn praktisk workshop med lekar (nya lekar från föregående år) som vi leker och testar tillsammans. Extra tanke på Corona anpassade lekar utlovas. Unikt kurshäfte fås efter genomfört kurspass.
Kursledare: Annalena Levin

- LägereldsberättelserPasset Lägereldsberättelser tar dig med tillbaka till scoutings början då allt formades och hur scouting nådde och berörde så många människor. Passet berör också hur företag idag använder sig av samma teknik och hur du kan ge dina scouter en stolthet och koppling till er kår. Vidare i passet upplever vi, och får tips på, hur lägereldsberättelsen ur ett ceremoniellt perspektiv påverkar dess åhörare och att detta kan spela en avgörande roll för hur vi upplever den. Passet passar lika bra för den som tycker om att hålla i lägerbål som för den som generellt är nyfiken på ämnet eller sällan upplever varken lägerbål, berättelser eller ceremonier.
Kursledare: Kristina Gutfelt

- SuicidpreventionPsykisk ohälsa ökar bland unga. Säkert möter vi flera i scoutverksamheten som själva mår dåligt eller funderar på att ta sitt liv. Hur kan vi som ledare vara ett stöd för dessa unga i vår vardag? Vad behöver vi vara uppmärksamma på och hur går jag tillväga om jag misstänker något. Kom och lär av experter på området och få med dig matnyttig kunskap som räddar liv.
Kursledare : Linda Flood, Suicidprevention i Väst

- StyrelseutbildningHur kan vi göra styrelsearbetet mer tillgängligt för nya medlemmar, unga eller föreningsovana? Vad gör en revisor och hur kan vi utveckla mötesformerna för att bli mer attraktiva för unga? Kom och inspireras!
Kursledare: Katarina Wallgren, Sensus

PASS 4 (söndag 8:30-10:30)- Stegring i scoutprogrammetHur ser vi till att äventyren och aktiviteterna fortsätter vara utmanande och roliga så de passar varje åldersgrupp? Hur kan vi med hjälp av målspår och scoutmetoden erbjuda scouterna stegring mellan åldersgrupperna? Att jobba med stegring är ett viktigt arbete för att minska medlemstapp mellan avdelningar och göra scoutingen anpassad för varje åldersgrupp. Det här är en workshop för dig med erfarenhet av Scouternas program och det är en fördel om du tidigare deltagit på exempelvis passet ”Programinspiration grund”, under Leda väst eller tidigare, alternativt gått Leda scouting.
Passhållare: Adam Lundberg, Utvecklingskonsulent på Scouterna

- KrishanteringVad är en kris? Hur uppkommer den. Vad kan vi göra för att undvika kriser, eller mildra verkningarna av dem när den inträffar? När krisen inträffar är det bra att ha en uppgjord plan för att möta den, och kanske till och med övat på att hantera den. Vi går genom vad en krisplan bör innehålla, och hur man kan skapa en sådan.
Kursledare: Mats Mattsson

- LägerplaneringAtt tänka på för att planera, genomföra och utvärdera ett sommarläger. Tidsplan, lägerplats, funktioner, genomförande och ekonomi. Ansvar och möjligheter!
Kursledare: Tomas Johansson och Lars Carlsson

- Inspirationspass i Hållbarhetsstugan - att vårda och laga dina friluftsplaggDetta kurspass har tyvärr blivit inställt, då kursledaren fått förhinder.

- KlartänktPasset Klartänkt har tyvärr bara fått några få anmälda. Vi måste därför tyvärr ställa in passet.

PASS 5 (söndag 11:00-13:00)- HLR-kursHLR-kursen är nu fullbokad, och vi kan inte ta emot fler deltagare.

Kursledare: Linda Myrstrand

- Trygga Möten fördjupningDetta är en fördjupande workshop inom Trygga möten som leds av en utbildad samtalsledare. Workshopen är en möjlighet för en scoutkår/grupp att få fördjupade samtal och diskussioner kring teman inom Trygga möten. I en fördjupande workshop diskuterar gruppen utifrån fallbeskrivningar som kan handla om ledarrollen.
Kursledare: Elin Martinsson, NSF

- Workshop valberedningFör alla som är intresserad av valberedningsarbete oavsett nivå. Tips och idéer hur man jobbar på ett effektivt sätt i en valberedning!
Kursledare: Jan Månsson

- ScoutnetCarl som var tilltänkt som kursledare på detta pass kan tyvärr inte, men vi kör i alla fall. Det blir ett lite mer öppet möte, där den som har en lösning kan få delge oss andra den. Tillsammans går vi igenom det ni undrar över om Scoutnet, vi kommer samla in frågor på plats på lördagen på Flämslätt. Exempel på det vi kan komma att ta upp är tex de olika rapporterna, utbetalningar, e-postlistor, arrangemang, kurser och statsbidrag m.m.
Diskussionsledare och moderator: Mats Lejon

- VåldspreventionUnder workshopen kommer vi att titta djupare på vad lindrigt och grovt våld är, hur de hänger ihop och hur vi kan förebygga det. Vi kommer också att prata om hur normer påverkar hur och vem som använder eller blir utsatt för våld och vad vi konkret kan göra för att motverka det.
Kursledare: Lina Alsterlund, Sensus

Deltagaravgift och tilläggDeltagaravgift


700 kr – betalas av alla
800 kr – sen deltagaravgift (betalas efter 2/9)

Tillval och önskemål


600 kr Övernattning vandrarhem
900 kr Övernattning dubbelrum
800 kr Övernattning hotell trebäddsrum
1200 kr Övernattning hotell enkelrum

800 kr God mat hela lördag- söndag
500 kr God mat endast lördag
400 kr God mat endast söndag
800 kr Övernattning och mat fredag

50 kr Fika söndag eftermiddag
400 kr Möteslokal fredag kväll


Läs mer om utbildningen

Deltagare

Lägsta ålder för deltagare:
15 år

Adressuppgifter

Flämslätt
Flämslätt

Stifts-och Kursgård
540 17 Lerdala

Karta här

Kostnader

700 :-

Deltagaravgift - betalas av alla

Ansökan

Ansökan öppnar:
2021-10-01

Sista datum för ansökan till kursen:
2022-09-17

Kursansvarig