Profilutbildningar

Ordförandeprogrammet

Ordförandeprogrammet är en utbildning för dig som ung ledare i civilsamhället. Den riktar sig till dig som sitter i en styrelse och som vill utvecklas och utmanas i ditt ledarskap.

6 sep 2021 - 15 maj 2022

Sista ansökningsdag 16 september 2021

Nationell

Kurslängd

Flera tillfällen

Ansökan är stängd

Om kursen

Ordförandeprogrammet syftar till att ge en grundläggande utbildning i ledarskap utifrån ett värdebaserat perspektiv. Vi fokuserar på att stärka kunskaper som behövs för att leda en styrelse. På Scouternas folkhögskola kombinerar vi scoutmetoden med folkbildning vilket resulterar i en utbildningsmetod där deltagarna är med och skapar innehållet i utbildningen.

Det kräver ett aktivt deltagande men ger i utbyte unika utbildningar där ingen kursomgång är en annan lik. Det är så vi bygger starka ledare. Det är så vi tillsammans skapar en bättre värld. Tillsammans med andra kommer du att växa som ledare!

Målgrupp

Ordförandeprogrammet är skapat för dig som är ung ledare i en styrelse, med fördel på lokal eller regional nivå. Du måste inte vara ordförande idag, men du behöver vara intresserad av ledarskap och kanske vilja bli ordförande framöver. I Ordförandeprogrammet möter du andra engagerade från olika organisationer och föreningar. Tidigare deltagare har bl.a. kommit från Scouterna, 4H, Röda Korset, RFSU och studentorganisationer. Du är ungefär 18-26 år. Stämmer beskrivningen inte helt in på dig men du tror ändå att utbildningen passar dig? Sök!

Kursupplägg

Nästa kursomgång startar i september 2021 och avslutas i maj 2022. Ordförandeprogrammet bygger på tre delar.
Webbkurs

I Ordförandeprogrammet ingår en webbkurs i tre delar. Varje del ger grundläggande kunskap och förbereder dig inför kommande kurshelg. Webbkursen innehåller även reflektions- och hemuppgifter som handlar om både dig och din förening.
Kurshelger

Vi träffas under tre kurshelger och fokuserar då på att diskutera, fördjupa kunskaper och utbyta erfarenheter. Kurshelgerna leds av ett ideellt kursteam som själva har erfarenhet av att vara unga ledare i olika organisationer och föreningar.

Datum för kurshelgerna 2021/2022 är:
Kurshelg 1: 1-3 oktober
Kurshelg 2: 4 – 6 februari
Kurshelg 3: 13 – 15 maj

Det är obligatoriskt att delta på alla tre kurshelgerna, från lördag morgon till söndag eftermiddag. Fredagskvällen är frivillig.
Mentorskap

Som deltagare uppmuntras du att hitta en mentor som kan stötta dig i ditt uppdrag under kursens gång. Du får tips och stöd genom webbkursen och av kursteamet, både i att hitta din mentor och utforma mentorskapet.

Läs mer om kursen

Ansökan öppnar:
2021-06-04

Sista datum för ansökan till kursen:
2021-09-16

Kursansvarig

Sara Nilsson

sara.nilsson@scouterna.se

Sara Nilsson (vikarie) Samordnar och utvecklar profilkurserna Värdebaserat ledarskap och Ordförandeprogrammet.