Scoutledarutbildning

Händer 2024

Hantverkslägret Händer är för dig som älskar att arbeta med händerna. Vi ägnar oss åt traditionsenligt hantverk, bor i tält och är mitt i naturen. Hantverkslägret Händer är också en kurs där du som deltar får arbeta med händerna och välja mellan en rad temaspår.

23 jun 2024 - 29 jun 2024

Sista ansökningsdag 3 juni 2024

Kurslängd

Flera dagar i följd

Ansökan är stängd

Om kursen

På lägret/kursen bygger vi upp vår lägerby där vi sover i tält och lagar vår egen mat. Under dagarna ägnar vi oss åt hantverk, men det finns även tid att se ön, gå och ta ett bad och lära känna nya människor.

”Learning by doing” står som den mest praktiserade metoden under den här kursen, där handen och tankens kraft byter av varandra gång på gång. Alla på kursen kommer att ingå i en temapatrull. Patrullen kommer att få patrulluppgifter att utföra under kursen. Bland annat kommer patrullerna få turas om att bjuda på frukost och kvällsfika.

Under kursen kommer det även finnas möjligheter att delta på några av Vässarös programaktiviteter.

Som deltagare kan du komma ensam eller ta med familjen som då får möjlighet att njuta av en skön kursvecka i skärgården.

Årets teman


Luffarslöjd
Man kan ibland tro att luffarslöjd enbart innebär trådslöjd, men så är det inte, här både täljs det och binds borstar.

Skärsvarvning
Vi svarvar med svegsvarv, som man trampar själv. Du lär dig några olika tekniker och svarvar olika saker beroende på erfarenhet och ambitionsnivå.

Kniven Fullt!
Händers första, ursprungliga tema är tillbaka! Vi smider kniven, skaftar och täljer handtaget fint och förser kniven med slida.

Tälja i färskträ Fullt!
Med enkla, manuella och uråldriga verktyg lär vi oss om skärande eggar, fibrers vindlingar och trädens egenskaper. Vi tillverkar bland annat köksredskap och andra bruksföremål under lägerveckan, lär oss lite om underhåll av skarpa eggar, dekoration av föremål, både med pigment och med väl valda snitt.

Gjutning Fullt!
Vi provar allt från vikingatida bronsgjutningsmetoder till gjutningar som kan göras i avdelningsarbetet på hemmaplan, vem vill inte enkelt kunna framställa roliga lägermärken med deltagarna eller skapa egna smycken? Kanske kunna gjuta en ny knopp eller kläpp som gått förlorad, eller rent av kopiera en nyckel?

Sticka och virka Fullt!
Vi lär oss nya tekniker och stickar och virkar på egna projekt.

Tälja bandgrind och väva band Fullt!
Ett kombitema för den som både vill lära sig att tälja, göra karvsnitt och väva band med och utan mönster.

Antagning & fakturering


Efter sista mars ges besked (per mail) om du är antagen eller inte, samt till vilket tema. Därefter har du en vecka att svara på mailet och bekräfta eller tacka nej till platsen.

Fakturan skickas ut till dig i början av april och skall vara betald senast 30 april.

Avbokningsregler


Vid avbokning efter bekräftad plats men före 30 maj, återbetalas erlagd avgiften minus en administrativ avgift på 500 kr.
Obs! Vid avbokning efter sista maj återbetalas enbart erlagd avgift (minus administrativ avgift på 500 kr) vid uppvisande av giltigt läkarintyg.


Läs mer om utbildningen

Adressuppgifter

Vässarö
Vässarö

742 96 Gräsö

Karta här

Kostnader

3700 :-

Kursdeltagare

Ansökan

Ansökan öppnar:
2024-01-31

Sista datum för ansökan till kursen:
2024-06-03

Kursansvarig

Ulf Andersson Eckardt

vargen28@telia.com 0706263952