Scoutledarutbildning

Leda avdelning Tredelad - med Redo för Naturen

Leda avdelning är utbildningen för dig som tar eller vill ta ett större ansvar för avdelningen och teamet. Du får verktyg för att skapa en riktigt bra och inkluderande scoutverksamhet. Utbildningen stöttar dig i att göra verklighet av Scouternas vision och uppdrag och inspirerar dig till massa nya idéer för bra scouting.

18 okt 2024 - 18 maj 2025

Sista ansökningsdag är 15 september 2024

Region

Region Stockholm

Kurslängd

Flera tillfällen

Ansök nu

Om kursen

Ledarutbildningen Leda avdelning tredelad med Redo för naturen – är en givande och inspirerande kurs för dig som vill ge dina scouter rolig och utmanande verksamhet samt vara ett stöd för ditt ledarteam på avdelningen. Du får en utmanande, intensiv och spännande utbildning under tre kurshelger tillsammans med din patrull. Vi bjuder också på avdelningen Vågens över 30-åriga traditioner, ceremonier och symboliska ramverk och kursen avslutas fortsatt med en friluftshelg på Vindalsö. Patrullen bor i vindskydd med matlagning över öppen eld - kursen Redo för naturen.

Om kursen, upplägg, tid och platsKursen sträcker sig över tre intensiva helger, från fredag kväll till söndag eftermiddag, vilket ger tid till stort utbyte mellan deltagarna. Kursteamet använder scoutmetoden, vilket ger en fin mix mellan teori, upplevelser och inspiration, och du som deltagare bidrar med dina erfarenheter.

Kursen kommer hållas på anrika scoutanläggningar
• Kurshelg 1, 18-20 okt 2024 Vi startar kursen i höstmörkret vid Skatboet på Värmdö – vi sover inomhus (möjligt att ta med eget tält).
• Kurshelg 2, 14-16 feb 2025 ses vi på Gilwellstugan, Sparreholm – deltagarna samåker till Gilwell och vi sover inomhus i sovsal eller smårum.
• Kurshelg 3, 16-18 maj 2025 Kursen avslutas med en friluftshelg på Vindalsö i Stockholms skärgård – patrullen planerar själva utrustning och matinköp, ni sover i vindskydd och lagar all mat över öppen eld.

Mellan kurshelgerna kommer ni ha enklare patrulluppgifter att lösa inom patrullen, det kan genomföras digitalt, patrullen har stöd av fadder från kursteamet. Räkna med att lägga 3-4 timmar mellan kurshelgerna.
I kursen ingår att du ska göra ett hemmaprojekt tillsammans med en samtalskompis, totalt ca 8 timmar, samt genomföra webkursen anpassat ledarskap.

Syftet med kursenKursens syfte är att stärka deltagarna inom följande områden.
• Planera verksamhet över terminen utifrån scoutprogrammet med scoutmetoden.
• Utveckla och leda ett ledarteam med ett ledarskap baserat på Scouternas värderingar.
• Skapa inkluderande verksamhet utifrån barns olika behov samt med öppenhet och jämlikhet.
• Inspirera och få erfarenhet av friluftsliv i vindskydd med matlagning över öppen eld, kursen Redo för naturen.
Förkunskapskrav

Du ska ha gått Leda scouting eller ha motsvarande förkunskaper om scoutprogram och scoutmetod. Du ska också ha varit aktiv ledare (ej assistent) i minst ett år.

Ansökan till kursenObservera att du ansöker till kursen, det är INTE en anmälan och att du automatiskt kommer med på kursen. Kursansvariga fördelar platserna, där målet är att deltagarna får så stor spridning som möjligt mellan kön, ålder, kårer, distrikt och grentillhörighet.
Antagningsbesked meddelas ca 2 veckor efter sista ansökningsdag.

KursteametKursteamet är ett engagerat gäng med stor spridning av erfarenheter inom scouting och utbildningar och vårt mål är att hålla hög nivå på kursen och leva som vi lär.
Leda avdelning tredelad, avdelning Vågen har sitt ursprung i Svenska scoutförbundets allmänna ledarutbildning, ALU och därefter Ledarutbildning SCOUT, men är i dag Leda avdelning tredelad med Redo för naturen.

KursbidragDe flesta kårer och distrikt betalar kursavgiften eller subventionera kostnaden för ledarutbildning, kontakta din kår och/eller ditt distrikt! Du kan också ansöka om bidrag från Scouternas utbildningsfond.

Välkommen till en rolig och intensiv kurs önskar Vågens kursteam, H2O.


Läs mer om utbildningen

Kostnader

3900 :-

Deltagaravgift

Ansökan

Ansökan öppnar:
2024-06-07

Sista datum för ansökan till kursen:
2024-09-15

Ansök nu

Kursansvarig