Tips för hållbara fester och kalas!

28 maj, 2021

Tips för hållbara fester och kalas!

Försommar innebär skolavslutningar, kalas och festliga tillställningar!* Här har vi samlat några av våra bästa tips för att göra det lite mer hållbart, både för planeten och plånboken.

*Vi har naturligtvis inte glömt att vi befinner oss i en pandemi, och föreslår inga stora samlingar i nuläget. En fest kan också vara helt utomhus med den närmaste bubblan eller familjen. Dessutom vill vi tänka positivt och inspirera för framtiden och ljusare tider!

En liten checklista

Att tänka lite mer hållbart, både ekonomiskt och miljömässigt, behöver inte vara så komplicerat. Att använda dessa fem punkter som förhållningssätt hjälper dig på vägen:

1. Släpp loss din kreativitet och tänk till i förväg!
2. Utgå från det du har hemma eller i din närhet.
3. Låna av andra om du inte har.
4. Tänk på matsvinn, både hållbarhet på plats om maten behöver stå framme, men också vad som ska hända med mat som blir över. Planera i förväg.
5. Om du verkligen behöver: köp material och pynt, men gärna second hand, ekologiskt, av återvunnet material eller hållbart producerat.

Våra egna tips

Många av dessa använde vi på firandet av Scouternas folkhögskolas nya hemsida.

Presenter/prisutdelning
• Istället för att köpa medaljer – mer konsumtion och dessutom metall – skapa egna festliga halsband att trä över huvudet på pristagare/personer att fira. Trä med hjälp av en synål på några gelesmultron (men gelehallon går förstås lika bra) på överblivna garnrester. Klistra på små färglada pappersbitar i form av vimplar. Tada!
• Istället för att köpa en snittblomma eller liten present, ge bort sticklingar av något slag i återanvända konservburkar, målade med överbliven färg. Sätt i en glasspinne med en personlig liten hälsning på.


Konfetti

Konfetti är kul och festligt – men också svårt när man vill vara både hållbar och utomhus och inte vill skräpa ner. Här hittade vi två riktigt bra tips på nätet som vi vill tipsa vidare om:
• Färga pärlsocker och lägg i små hemmagjorda skålar (tex av tidningspapper) och dela ut till gästerna. Gör så här:
* Häll 1 dl pärlsocker i en plastpåse eller en skål och ta ett par droppar hushållsfärg.
* Skaka runt sockret i påsen alternativt rör om i skålen med en sked – så färgen blandar sig jämnt och fint.
* Häll upp i ett tunt lager på en plåt, gärna täckt med ett bakplåtspapper. Låt stå och torka till nästa dag.
• Gör konfetti av blad/löv genom att använda hålslag. Även dessa kan du samla i en eller flera små hemmagjorda skålar. Tack Svt och #trädgårdstider för bra tips på Instagram. 


Mat och snacks

• I pandemitid är det trevligt att kunna erbjuda alla en trygg (och snyggt hållbar) möjlighet till mingelsnacks där inte alla tar ur en och samma skål. Gör strutar av fint papper, tidningspapper eller överbliven tapet och fyll på med blandat hållbart/ekologiskt snacks. Går att enkelt fylla på och mycket mingelvänligt.
• Be gäster ta med matlådor, eller erbjud egna att låna ut, för att kunna dela ut om det skulle bli mat över.


Duka och pynt

• Vimplar är ett fint och festligt alternativ till ballonger, som dessutom går att återanvända länge. En vimpel är ett enkelt och roligt pyssel att göra själv. Klipp till önskad form av tygrester, papper, boksidor eller tidningar och fäst i en lina/snöre, som du hänger upp mellan tex två träd.
• Töm skåpen på udda muggar, koppar och glas som gästerna kan känna igen under festen, men också ta med hem om du själv inte vill behålla dem.
• Dekorera med vilda blommor och gröna blad. Använd diskade glasburkar som ljuslyktor.
• Leta på loppis eller second-hand istället för att köpa engångsgrejer.

Fler tips och länkar

Allas: 11 enkla tips för ett mer klimatsmart studentfirande
Sandra Junhammar: 12 miljövänliga och ekonomiska bröllopstips (eller andra fester)
Naturskyddsföreningen: Åtta tips för godaste midsommarmaten
Fairshopping.se: Miljövänliga och hållbara kalas och fester
Kalasdags.se: Miljötema på barnkalas
Sysav: Hållbara presenter – Säg nej till onödig grej!
Battrevarld.nu: Miljövänlig buffémat