Verktyg för distansevent

18 juni, 2021

Verktyg för distansevent

Många av oss har suttit framför Meet, Teams och/eller Zoom i över ett år nu. Men alla har inte haft den möjligheten pga. andra jobb eller förutsättningar. Därför tycker vi att det är viktigt att inkludera alla i den digitala utvecklingen och dela med oss av våra erfarenheter. Vi har gjort en liknande lista på våra sociala medier tidigare, men vi lär oss nya saker hela tiden. Här kommer några tips inför att leda ett distansevent eller en digital utbildning.

Fysiska tips

  1. Om du har möjlighet, använd 2 skärmar när du ska hålla ett möte eller en presentation. En skärm där du delar din presentation och en där du ser dina deltagare.
  2. Använd en extern mikrofon eller headset för bättre ljud. Om du pratar rakt in i datorn blir det oftast sämre ljud för dina deltagare.
  3. Använd en bra lampa. Om du vill se riktigt proffsig ut så finns det så kallade ”ring light” med ett jämnt vitt ljus som du ställer bakom datorn. Undvik gärna att sitta framför ett fönster så att det blir motljus in i kameran.
  4. Ställ datorn på en låda eller en hög med böcker så din kameran kommer upp i din ögonhöjd.

Digitala tips

  1. Utnyttja möjligheten till ”breakout rooms” för diskussioner i mindre grupper. Det går att bestämma uppdelningen manuellt, slumpmässigt eller låta deltagarna välja rum själva. Detta gör det lättare för alla att komma till tals och du har möjlighet att bestämma om deltagare ska prata med samma eller olika personer.
  2. Prova att testa Prezi istället för Powerpoint, om du vill lära dig något nytt eller gillar icke-linjära presentationer. Tänk på att inte använda FÖR mycket effekter så deltagarna bli sjösjuka eller inte hänger med.
  3. Ställ frågor med hjälp av Poll i Zoom eller Mentimeter. Här finns många möjligheter. Du kan både få fram statistik, ordmoln och kartor.
  4. Våga sända live! Det är det bästa sättet för att få räckvidd på sociala medier. Våga be om kommentarer och input från ”publiken”.

Förhoppningsvis blir det fler fysiska möten till hösten, vi tror att det digitala kommer att leva kvar. Vi kommer förhoppningsvis ha möjlighet att välja HUR vi träffas och därmed göra mer medvetna val kring formerna, för att inkludera så många som möjligt och utnyttja de verktyg som vi nu har lärt oss.

Lycka till!