Utbildardagarna

Helgen vecka 11 har det bjudits på Utbildardagar i över 10 år. Så, boka redan nu in årets utbildardagar. Vi ses 19-20 mars 2022 på Aronsborg konferenshotell i Bålsta.

Om anmälan och pandemin

uppdatering 12 januari

Vi jobbar fortfarande med förhoppningen om att det ska bli fysiska Utbildardagar vecka 11. Men, som läget ser ut just nu är det förstås fortfarande väldigt oklart. På grund av detta så avvaktar vi med att öppna anmälan till Utbildardagarna tills vi vet hur vi kommer kunna ses.

Vi kommer få vara flexibla och jobba med lite kortare ställtider i år - och det är det vi förbereder oss på. Pandemiläget förändras snabbt som vi vet. Och som bekant; vi ställer inte in, utan om det krävs så ställer vi istället om. Så, behåll datumet i kalendern så återkommer vi (under februari) med hur vi kommer kunna att ses.

Socialt häng och nya insikter

Utbildardagarna är platsen för dig som är eller vill bli utbildare och/eller engagerad inom utbildning på Scouternas folkhögskola.

Syftet med Utbildardagarna är att ge dig som är eller vill bli engagerad inom vår ideella utbildningsorganisation, inspiration, verktyg och nätverk. Tillsammans utbildar vi Sveriges bästa ledare.

Upplevelsebaserat och medskapande

Årets tema är Scoutmetoden  - upplevelsebaserat och medskapande. Utbildardagarna är för och av utbildare och där det upplevelsebaserade lärandet står i centrum.

I år är den regionala utbildningsgruppen i Stockholm särskilt involverade i att skapa programmet. Det kommer tex innebära att en det i år kommer finnas en del programpass som ma kan delta på utomhus.

Vaccinationspass på Utbildardagarna

På Utbildardagarna är vi vanligtvis mer än 100 besökare. Om Utbildardagarna kan genomföras fysiskt är det stor sannolikhet att vi kommer behöva kräva vaccinationsbevis för helgen. 

Vi följer Folkhälsomyndigheternas riktlinjer noga och uppdaterar våra rutiner i nära samråd med Scouternas ledningsgrupp.

Superroliga dagar! Jättekul att träffa andra utbildare och kunna diskutera tillsammans.

DELTAGARE
Utbildardagarna 2021

Information om Utbildardagarna 2022

Plats & datum

Plats

Utbildardagarna 2022 kommer att hållas på Aronsborg konferenshotell i Bålsta. 

Datum

Vi ses helgen vecka 11, alltså 19-20 mars 2022. För dig som behöver resa till Bålsta redan på fredagskvällen finns logi för natten fredag-lördag samt kvällsfika när du ankommer Aronsborg.

Program & innehåll

Projektet "Utbildardagarana 2022" startade under våren 2021 och jobbar under hösten 2022 med attta fram ett spännande, roligt och inspirerande program. Det symboliska ramverket fsom ligger till grund för helgens program är Scoutmetoden - uppplevelsebaserat och medskapande.

Anmälan

Uppdatering 11 januari

Anmälan

Vi avvaktar just med att öppna anmälan till Utbildardagarna, tills vi får besked kring pandemiläget och restriktioner. 

Vaccinationspass och riktlinjer kring Corona

På Utbildardagarna är vi vanligtvis mer än 100 besökare. Om Utbildardagarna kan genomföras fysiskt är det stor sannolikhet att vi kommer behöva kräva vaccinationsbevis för helgen. 

Vi följer Folkhälsomyndigheternas riktlinjer noga och uppdaterar våra rutiner i nära samråd med Scouternas ledningsgrupp. Så för att vara på säkra sidan : vaccinera dig och säkerställ att du har ett giltigt vaccinationsbevis. 

Enligt Vårdguiden gäller kravet på vaccinationsbevis för personer som är 18 år och äldre. Som vaccinationsbevis gäller enbart covidbevis som visar att man tagit minst två doser vaccin mot covid-19. Det ska också ha gått minst två veckor sedan den andra dosen.

Personer som av medicinska skäl avråds från att vaccinera sig mot covid-19, exempelvis personer som är allergiska mot substanser i vaccinet, ska kunna visa upp ett läkarintyg i stället.

Du skaffar vaccinationsbevis genom webbsidan covidbevis.se. Har du e-legitimation går det fort att ladda ner. Om du saknar e-legitimation måste du ladda ner en blankett och skicka in. Räkna då med att det tar 1-2 veckor innan du får ditt bevis.

Deltagaravgift & reseersättning

Deltagaravgift

Utbildardagarna 2022 kostar 230 kr. Avgiften faktureras via Scoutnet till dig personligen. En del distrikt betalar denna avgift för de aktiva utbildarna inom distriktet. Hör med ditt distrikt kring vad som gäller för dig.

Reseersättning

För dig som har resekostnader på över 800 kr kan få ersättning för överskjutande kostand. För att du ska få ersättning för kostanderna som överstiger 800 kr, krävs att du:

 • har kvitto på dina utlägg
 • gör din utläggsredovisning via denna blankett, senast 20 april 2022.

Utläggsredovisning kan inte göras på förhand, resan måste vara genomförd för att kunna ersättas.

Obs! Reseersättning kan inte ges inte om du inte kommer på Utbildardagarna.

Program

Program

Årets program kommer genomsyras av vårt tema: Scoutmetoden - upplevelsebaserat och medskapande.
Det kommer finnas programpass där du:
 • får förfina och utveckla dina utbildarskills genom att få uppleva andras kurspass
 • testa på att göra kurspass genom inspiration från andra utbildare
 • får lyssna och reflektera kring din roill som utbildare
 • får vara delaktig i skapandet av nya 
 • nätverka oich utvecklas tillsammans med andra utbildare inom "din" utbildning

Medskapande i både planering & genomförande

Det är Scouternas folkhögskola som är arrangör av Utbildardagarna. Varje år skapas ett nytt projektteam för kommande års Utbildardagar. Från och med 2021 börjar vi också involvera en regional utbildnigsgrupp i taget. i mycket större grad än tidigare. Inför Utbildardagarna 2022 är det Regionala utbildnigsgruppen i Stockholm som är aktiva i projektteamet och "medarrangörer".

Projektteamets uppdrag är att utöver alla praktiska detaljer (boka lokaler, sköta budget etc) planera och skapa ett inspirerande och aktuellt program i samverkan med utbildare inom den region 

I projektteamet sitter hela eller delar av en regional utbildningsgrupp tillsammans med anställd personal på Scouternas folkhögskola.

Projektteamet för Utbildardagarna 2022 består av:
 • Medlemmar ur Regionala utbildningsgruppen i Stockholm, främst representerade genom ordföranden Marcus Jansson och Per Billing
 • Linnea Hansson Henne, samordnare för utbildningsgupperna
 • Hanna Bata, projektledare för utbildning & utveckling

Medskapande i planering & genomförande
Utöver projektteamet har utbildare inom regionala utbildningsgruppen i Stockholm involverats genom att föreslå fokus och tema på Utbidlardagarna samt programpass. Detta har gjorts bland annat genom den regionala samlingen på Utbildardagarna 2020 samt genom Utbildarhajken hösten 2021. Utöver detta har flera kursteam tillfrågats om att hålla olika typer av programpass.

Flera av programpassen på Utbildardagarna kommer därmed också ledas av utbildare aktiva inom regionala utbildningsgruppen i Stockholm och/eller inspiratörer inom Regionala utbildningsgruppens nätverk.

Utbildardagarna - för dig som är intresserad av utbildning

Utbildardagrna är för alla som är, eller vill bi utbildare inom Scouternas folkhögskola. Dagarna är även för dig som är enagagerad på något annat sätt inom utbildningar på Scouternas folkhögskola och Scouterna.

Programmet på Utbildardagarna försöker alltid möta de områden som våra utbildare uttrycker de känner är aktuellt att utvecklas inom. Scouteranas folkhgögskolas pedagogsika grundsyn, strategi och verksmhetsplan är också guidande styrdokument för att sträva efter att vi tillsammans driver folkbildning och scoututbildningar åt det samma håll.

Programmet genomsyras också ofta av ett eller flera av Scouternas folkhögskolas fem fokusområden: 
 • ledarskap och förebilder
 • globala målen och hållbarhet
 • demokrati, påverkan och samhällsengagemang
 • öppenhet, mångfald och inkludering
 • att synas och samverka att göra.

Kontakt

Hanna Bata

Projektledare

hanna.bata@scouterna.se0856843259

Hanna är projektledare för övergripande strategiska projekt inom utveckling och utbildning på Scouternas folkhögskola.

Hanna är projektledare för övergripande strategiska projekt inom utveckling och utbildning på Scouternas folkhögskola.

Linnea Hansson Henne

Samordnare för utbildningsgrupper

linnea.hansson.henne@scouterna.se0768539457

Linnea samordnar arbetet inom Scouternas folkhögskolas ideella utbildningsgrupper, vars uppgift är att säkerställa att regionala- och nationella utbildningar för scouter och scoutledare genomförs runtom i landet.

Linnea samordnar arbetet inom Scouternas folkhögskolas ideella utbildningsgrupper, vars uppgift är att säkerställa att regionala- och nationella utbildningar för scouter och scoutledare genomförs runtom i landet.