Profilutbildningar

Mod och makt att leva hållbart

Den här kursen handlar om hur du och jag kan leva mer hållbart. Många av oss lider av klimatångest och det bästa botemedlet är att försöka göra någonting åt det, enligt Klimatpsykologerna. Det har vi tagit fasta på i den här utbildningen. Vi går igenom alla former av hållbarhet, både social, ekologisk och ekonomiskt för att se vad vi kan göra som individer och medborgare i samhället för att faktiskt bidra till en bättre värld. Idag är det svårt att göra rätt alla gånger, men det finns några saker som vi kan göra tillsammans.

15 jan 2024 - 7 jun 2024

Sista ansökningsdag 15 november 2023

Region

Nationell

Kurslängd

Terminskurs

Ansökan är stängd

Om kursen

Vi utforskar begrepp som cirkulär ekonomi, 15-minuters staden, stadsodling, omställning, ecocide och klimaträttvisa. Vi tror att samhället kan bli mer hållbart om vi lyckas prioritera både människans välbefinnande samt planetens bästa. Men omställningen behöver göras på ett inkluderade sätt där ingen hamnar utanför eller körs över. Vi samarbetar tätt tillsammans med kursen Ledarskap för hållbarhet.

Social hållbarhet handlar om frågor som hälsa, jämställdhet, fred och rättvisa, medan ekologisk hållbarhet är klimatet, naturen och vattnet. Ekonomisk hållbarhet ser många som ett verktyg för att uppnå de andra delarna, det inkluderar i alla fall konsumtion, arbetsvillkor och innovationer.

Inom utbildningen ingår studiebesök och gästföreläsare där vi får höra och ta del av hur andra har valt att leva sina liv, både yrkesmässigt och personligt. Går det att vara en miljöhjälte i dagens samhälle? Vad kan du och jag göra för att hjälpa människor i utsatta lägen och hur tar vi vara på alla resurser på ett bättre sätt?

Utbildning är huvudsakligen på distans och på halvfart (50%). Vi har 3 fysiska träffar på vardagar och 2 digitala träffar. Övrig tid disponerar du själv fritt mellan uppgifter, inlämning och träffar inom den lilla gruppen (patrullen). Vi räknar med att du kan lägga 10–20 h i veckan på kursen. Som studerande på folkhögskola har du sportlov och påsklov, samt är ledig alla röda dagar.


  • Kursstart med inloggning på den digitala läroplattformen den 15 januari

  • Träff 1 - tema ekologisk hållbarhet, 17-19 januari (heldagar)

  • Digital träff 1 - fredag den 23 februari (halvdag)

  • Träff 2 - tema ekonomisk hållbarhet, 20-22 mars (heldagar)

  • Digital träff 2 - fredag den 19 april (halvdag)

  • Träff 3 - tema social hållbarhet, 3-5 juni (heldagar)

  • Digital träff 3 - fredag den 7 juni (halvdag)


De fysiska träffarna sker på Scouternas kansli i Stockholm. Tyvärr har vi inte möjlighet att erbjuda något boende. Vi passar på att göra studiebesök i stan, bjuda in gästföreläsare från olika sektorer i samhället samt jobba med grupparbete. Så det är viktigt att kunna närvara på plats.

Du kommer att lära dig mer om dig själv, utmanas och få verktyg att kunna bidra mer en bättre värld. Efter avslutad utbildning har du förtur till vår populära projektledningskurs där du få möjlighet att använda dina kunskaper i praktiken genom ett eget projekt.

Adressuppgifter

Scouternas folkhögskola
Stockholm

Instrumentvägen 19
12957 Hägersten

Kostnader

1500 :-

SEK

Ansökan

Ansökan öppnar:
2023-10-01

Sista datum för ansökan till kursen:
2023-11-15

Kursansvarig

Cecilia Wesslén

Hållbarhetsansvarig

cecilia.wesslen@scouterna.se 0720706944

Cecilia är hållbarhetsansvarig på Scouterna och projektledare för Hållbarhetsverkstaden.