Allmän kurs i klassrum

Saknar du ett fullständigt gymnasiebetyg? Känner du att det är dags att komma vidare och hitta fler vägar i livet? Scouternas folkhögskola erbjuder allmän kurs i klassrum.

Vi ger dig makt, mod och verktyg

Allmän kurs på folkhögskola ger behörighet för att studera vidare på universitet, yrkeshögskola eller annan eftergymnasial utbildning. Vi ger dig mod, makt och verktyg att så att du kan utveckla både dig själv och samhället.

Vi på Scouternas folkhögskola lägger tillsammans med dig, en grund för nästa steg i dina studier. Du som inte hittade din plats i den traditionella gymnasieskolan men vill vidare i livet är välkommen att söka till Allmän kurs. Här får du behörighet att söka vidare till högre utbildning.

Ansök-här_lång

Ansökan till höstens start av Allmän kurs är nu öppen. Vill du läsa mer om hur dina personuppgifter sparas i samband med din ansökan gör du det här.

Vi som jobbar här

Vi som jobbar här är duktiga på att överbrygga klyftor och skapa trygga möten. Vi utbildar genom kunskap, insikter och verklig förståelse. Våra metoder bygger på inkludering, dialog, teori som omsätts i praktik, och tydliga värderingar.

Vi arbetar i mindre grupper

Vi arbetar ibland i mindre grupper och ibland alla tillsammans. Vi går på många studiebesök och använder ibland naturen i närområdet som klassrum. Det viktiga är inte dina tidigare prestationer, utan att du och dina färdigheter utvecklas. En nyckel till det är engagerade lärare, små klasser samt en öppen och trygg miljö. Vi vet att varje kursdeltagare har unika erfarenheter, som vi alla, deltagare såväl som lärare, kan lära oss av.

Våra lokaler

Scouternas folkhögskola ligger i kreativt inredda lokaler i Örnsberg i Stockholm, mindre än en kvart från T-centralen. Hit kommer du för att träffa hängivna lärare, schyssta klasskompisar och få undervisning anpassad till dig. Folkhögskolan delar lokalerna med personal både på Scouterna och Scouternas folkhögskola vilket gör att skolan sjuder av liv och spännande möten.

Måste jag vara scout?

Nej, inte alls. Faktum är att de flesta av våra deltagare inte alls är scouter. Inte heller våra lärare (även om några är det).

Däremot inspireras vi av Scouternas pedagogik och syn på lärande. Det betyder bland annat att vi jobbar i små grupper, precis som scouter jobbar i patruller. Vi tror på att vi lär oss genom att testa, våga göra fel och få stöd längs vägen. Det kallar scouterna för ett lyssnande och stödjande ledarskap. Dessutom gillar vi att använda friluftsliv, precis som scouter, som en metod till lärande. Därför åker vi ibland på hajk eller har delar av vår undervisning utomhus.

Vem kan gå på Allmän kurs?

• Är över 18 år (eller fyller 18 under året du påbörjar studierna).
  • Saknar fullständiga gymnasiebetyg.
  • Behöver behörighet till studier på högskola/universitet.

Innehåll & behörigheter

När du läser i klassrum läser du ämnena parallellt och som tema. Vi blandar flera ämnen samtidigt i vår undervisning och våra teman genomsyras av Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.

Vi erbjuder alla ämnen som ger grundläggande behörighet och vissa som ger dig särskild behörighet. Vilka ämnen du ska läsa beror på vad du tidigare har studerat och vilken behörighet du vill ha.

Innan du ansöker är det bra om du vet vilken behörighet du vill ha. Du kommer i din ansökan få frågan om du vill läsa för att uppnå grundläggande yrkeshögskolebehörighet, särskild yrkeshögskolebehörighet, grundläggande högskolebehörighet eller särskild högskolebehörighet.

Särskild behörighet innebär att en utbildning i vissa fall kräver att du har med dig något eller några extra ämnen utöver den grundläggande behörigheten. Har du frågor kring behörigheter eller vilka ämnen du behöver läsa så är du välkommen att höra av dig till vår studie- och yrkesvägledare Monica Lilja på syv@scouterna.se eller kontakta biträdande rektor.

Vi ger följande kurser på gymnasienivå:

• Svenska 1
  • Svenska 2
  • Svenska 3
  • Engelska 5
  • Engelska 6
  • Religion 1
  • Samhällskunskap 1b
  • Historia 1b
  • Naturkunskap 1b
  • Naturkunskap 2
  • Matematik 1b
  • Matematik 2b
  • Matematik 3b

Utbudet kan komma att utökas till kommande läsår.

Omdöme – inte betyg

Förutom att du får behörighet i de kurser du klarat, får du på en folkhögskola ett sammanfattande studieomdöme som visar på din förmåga att bedriva studier. Omdömet sätts i en sjugradig skala och ger dig möjlighet att söka till högskolan via folkhögskolekvoten.

Studietid

Höstterminen börjar den 16 augusti och avslutas den 10 december 2021. Kursens längd är 1-3 år, beroende på hur mycket du har studerat tidigare. Det krävs 1 års studier för att kunna få ett studieomdöme.

Studierna är på heltid, och du har lärarledda lektioner måndag-fredag.

Studiemedel

Kursen är studiemedelsberättigad från CSN. Du måste själv ansöka om studiemedel och skicka in en studieförsäkran i början av varje termin via ”Mina sidor” på www.csn.se

Kostnadsfri utbildning

All undervisning vid Scouternas folkhögskola är kostnadsfri. Däremot betalar du 1000 kr/termin för böcker, försäkring, arbetsmaterial, fika mm.

helena-dohns1

Helena Dohns

Biträdande rektor
E-post: helena.dohns@scouterna.se
Telefon:
08-555 065 58
Mobil:
072-070 58 79

Helena arbetar som biträdande rektor på Scouternas folkhögskola och ansvarar för Allmän kurs.