Allmän kurs klassrum

Gymnasiekompletterande utbildning i moderna lokaler i Örnsberg i Stockholm.

Jag har fått mycket bättre självförtroende efter jag började mina studier. Det är eftersom jag alltid har haft svårt för skolan och när jag började på Scouternas folkhögskola förstod jag att det är mer systemet som inte har passat mig tidigare och att det inte är jag som är sämre än någon annan.

DELTAGARE
Allmän kurs

Vår pedagogik

Vi inspireras av Scouternas pedagogik och syn på lärande. Det betyder bland annat att vi jobbar i små grupper, precis som scouter jobbar i patruller. Vi tror på att vi lär oss genom att testa, våga göra fel och få stöd längs vägen. Det kallar scouterna för ett stödjande och lyssnande ledarskap.

Dessutom gillar vi att använda friluftsliv som en metod till lärande. Därför åker vi ibland på hajk, eller har delar av vår undervisning utomhus. Det viktiga är inte dina tidigare prestationer, utan att du och dina färdigheter utvecklas.

För att nå dit har vi engagerade lärare, små klasser samt en öppen och trygg miljö. Vi vet att varje kursdeltagare har unika erfarenheter som vi alla kan lära oss något av.

Praktisk information

Här kan du läsa mer om hur det går till att studera Allmän kurs i klassrum.

Skolans lokaler

Scouternas folkhögskola ligger i kreativt inredda lokaler i Örnsberg i Stockholm, mindre än en kvart från T-centralen. Hit kommer du för att träffa hängivna lärare, schyssta klasskompisar, och för att få undervisning anpassad till dig.

Folkhögskolan delar lokalerna med anställd personal både på Scouterna och Scouternas folkhögskola vilket gör att skolan sjuder av liv och spännande möten.

Studietid

Studierna är på heltid, och du förväntas studera ca 40 timmar i veckan. Du har lärarledda lektioner under dagtid måndag-fredag. Kursens längd är 1-3 år, beroende på hur mycket du har studerat tidigare.

Det krävs minst 1 års studier för att du ska kunna få ett studieomdöme. Innan du ansöker är det bra om du vet vilken behörighet du vill ha. Du kommer i din ansökan få frågan om du vill läsa för att uppnå grundläggande yrkeshögskolebehörighet, särskild yrkeshögskolebehörighet, grundläggande högskolebehörighet eller särskild högskolebehörighet.

Ämnen
Vi erbjuder alla ämnen som ger dig grundläggande behörighet och vissa som ger dig särskild behörighet. Vilka ämnen du ska läsa beror på vad du tidigare har studerat och vilken behörighet du vill ha. Särskild behörighet innebär att en utbildning i vissa fall kräver att du har med dig något eller några extra ämnen utöver den grundläggande behörigheten.

Har du frågor kring behörigheter eller vilka ämnen du behöver läsa så är du välkommen att höra av dig till vår studie- och yrkesvägledare Mattias Hallgren på mattias.hallgren@scouterna.se eller kontakta biträdande rektor.

Kursutbud

När du läser i klassrum läser du ämneskurserna var för sig, och integrerade som tema.

Vi ger följande kurser på gymnasienivå
 • Svenska/Svenska som andraspråk 1
 • Svenska/Svenska som andraspråk 2
 • Svenska/Svenska som andraspråk 3
 • Engelska 5
 • Engelska 6
 • Religion 1
 • Samhällskunskap 1a1
 • Samhällskunskap 1a2
 • Historia 1a1
 • Historia 1a2
 • Naturkunskap 1a1
 • Naturkunskap 1a2
 • Matematik 1b
 • Matematik 2b
 • Matematik 3b

Ekonomi

All undervisning vid Scouternas folkhögskola är kostnadsfri. Däremot betalar du 1000 kr/termin för böcker, försäkring, arbetsmaterial, fika mm. Du får även låna en dator under hela din studietid.

Kursen är studiemedelsberättigad från CSN. Du ansöker själv om studiemedel och skickar in en studieförsäkran i början av varje termin via ”Mina sidor” på www.csn.se

Inflytande

Demokrati är viktigt och vi har flera olika former för deltagarinflytande. Bland annat har vi klassråd, där viktiga och aktuella punkter kan lyftas och diskuteras. En gång per månad är det dessutom skolråd, där representanter ur klassen träffar vår biträdande rektor.

Jag tror att jag fått mer förståelse för vad jag tycker om och vad jag ogillar. Det har gett mig mer förståelse om mig själv.

DELTAGARE
Allmän kurs

Läsårskalendarium HT22

22 augustiHöstterminens första dag
31 oktober-4 november (v. 44)Höstlov
9 decemberHöstterminens sista dag

Läsårskalendarium VT23

16 januariVårterminens första dag
27 februari - 3 mars (v. 9)Sportlov
7 - 14 april (v. 15)Påsklov
9 juniVårterminens sista dag

Ansökan

Ansökan till Allmän kurs i klassrum med start vårterminen 2023 är nu öppen! Ansök senast den 16 december.

Kontakt

Här hittar du kontaktuppgifter till oss som arbetar med Allmän kurs.

Information

Här hittar du ännu mer information om hur det är att studera hos oss.