Friluftsledarkurs, kajak är uppdelad på tre obligatoriska kurshelger:
- utbildning i kajakpaddling
- examinatorsutbildning
- hajkplanering samt genomförande av kajakhajk för äventyrar-/utmanarscouter.
Kajakutbildningen följer Svenska Kanotförbundets norm Paddelpasset (Euro Paddle Pass) och kursledarna har både scoutbakgrund och är utbildade examinatorer.
Första kurshelgen Denna helg utgörs av utbildningsdelen. Målet är att kursdeltagarna ska examineras på Paddelpasset Nivå 1 Gul, vilken omfattar grundläggande paddling.
Andra kurshelgen Andra kurshelgen innehåller, förutom att befästa paddelkunskaperna från första helgen, planering av kajakhajk för äventyrare och utmanare, att leda kajakpaddling och examinera i Paddelpasset Vit.
Kajakhajksplaneringen sker utifrån Scouternas program och genomförs tillsammans med de andra kursdeltagarna, med stöd av kursledarna. Vad är viktigt att tänka på inför genomförandet av en kajakhajk och vilka delar ska ingå? Vad skiljer en kajakhajk från en vandringshajk? Sådana frågor diskuteras under utbildningen.
Kursdeltagarna kommer också att genomgå Svenska Kanotförbundets examinatorsutbildning för Paddelpasset Nivå 1 Gul. Det innebär att kursdeltagarna efter kurshelgen kan examinera andra i grundläggande paddling, kunskaper som kan komma väl till pass för kajakhajken.
Tredje kurshelgen Den sista kurshelgen innebär genomförandet av Kajakhajken för äventyrar- och utmanarscouter. Då får kursdeltagarna praktisera och omsätta sina kajakledarkunskaper i ett scoutsammanhang och dela med sig av dessa till äventyrare och utmanare. Kursledarna finns även med som stöd under hajken.
Till hajken kan både enskilda scouter, patruller och hela avdelningar anmäla sig.
Samtliga tre delar är obligatoriska.