Allmän kurs

Saknar du ett fullständigt gymnasiebetyg? Känner du att det är dags att komma vidare och hitta fler vägar i livet? Scouternas folkhögskola erbjuder allmän kurs i klassrum.

En allmän kurs på folkhögskola ger grundläggande behörighet för att studera vidare på universitet, yrkeshögskola eller annan eftergymnasial utbildning. Vi på Scouternas folkhögskola lägger en grund för nästa steg i dina studier.

Vi ger dig makt, mod och verktyg så att du kan utveckla både dig själv och samhället. Du som inte hittade din plats i den traditionella gymnasieskolan men vill vidare i livet är välkommen att söka till Allmän kurs. Här får du behörighet att söka vidare till högre utbildning.

Vi som jobbar här är duktiga på att överbrygga klyftor och skapa trygga möten. Vi utbildar genom kunskap, insikter och verklig förståelse. Våra metoder bygger på inkludering, dialog, teori som omsätts i praktik, och tydliga värderingar.

I allmän kurs på Scouternas folkhögskola arbetar vi tematiskt. Vi ämnesintegrerar undervisningen och våra teman genomsyras av Agenda 2030 och de globala målen.

Vi arbetar ibland i mindre grupper och ibland alla tillsammans. Vi går på många studiebesök och använder ibland naturen i området som klassrum. Det viktiga är inte dina tidigare prestationer, utan att du och dina färdigheter utvecklas. En nyckel till det är engagerade lärare, små klasser samt en öppen och trygg miljö. Vi vet att varje kursdeltagare har unika erfarenheter, som vi alla, deltagare såväl som lärare, kan lära oss av.

I kreativt inredda lokaler i Örnsberg i Stockholm, mindre än en kvart från T-centralen, får du tillgång till modern teknik och hängivna lärare. Vi vill göra dig förberedd både för högre studier och för ett yrkesliv där du behöver kunna hantera digitala verktyg.

Kursen vänder sig till dig som:

• Är över 18 år (eller fyller 18 under året du påbörjar studierna).
  • Saknar fullständiga gymnasiebetyg.
  • Behöver behörighet till studier på högskola/universitet.
  • Vill studera tillsammans med motiverade deltagare i en modern, flexibel miljö med tillgång till modern teknik.

Kursen ger möjlighet till:

• Grundläggande behörighet för högskolestudier i de gymnasiegemensamma ämnena; Svenska eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 5 och 6, Samhällskunskap 1B, Historia 1B, Religionskunskap 1, Matematik 1B och 2B och Naturkunskap 1B och 2.
  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier då det i Svenska räcker med kurs 1 och i Engelska med kurs 5, övriga kurser är desamma.
  • Möjlighet till vissa särskilda behörigheter; Samhällskunskap 1b, 2, Historia 1b, Matematik 1b, 2b och Naturkunskap 2.
  • Tillfälle till personlig utveckling och växande.

Omdöme – inte betyg
På en folkhögskola ges inte betyg i enskilda ämnen. Istället sätter man ett sammanfattande studieomdöme som visar på kursdeltagarens förmåga att bedriva studier. Omdömet sätts i en sjugradig skala och ger möjlighet att söka till högskolan via folkhögskolekvoten.

Studietid
Vårterminen börjar den 9 januari och slutar den 12 juni 2019. Kursens längd är 1-6 terminer beroende på hur mycket man har studerat tidigare. Det krävs 1 års studier för att kunna få ett studieomdöme.

Schemalagd kurstid är:
Måndagar 10.00 – 15.00
Tisdagar 10.00 – 15.00
Onsdagar 10.00 – 15.00
Torsdagar 10.00 – 16.00
Fredagar 10.00 – 15.00

Studiemedel
Kursen är studiemedelsberättigad från CSN.

Du betalar 1000 kr/termin för försäkring, arbetsmaterial, kopior m.m.

Ansökan

Ansökan till vårterminens start har nu öppnat. Sista ansökningsdag är 15 december 2018.

Ansök här

Hur du blir antagen

Läs mer om antagningsprocessen här.

Kursdeltagare berättar

Yildiz Ilgar

Biträdande rektor och lärare på Allmän kurs
E-post: yildiz.ilgar@scouterna.se
Telefon:
08-568 432 71

Yildiz är biträdande rektor och ansvarig för Allmän kurs på Scouternas folkhögskola. Yildiz arbetar också som lärare på Allmän kurs.