Allmän kurs på distans

AKdistans_header

 

Allmän kurs distans är en modern, flexibel utbildning som anpassar sig till deltagarnas praktiska situation.

 

Vi ger dig makt, mod och verktyg

Allmän kurs på folkhögskola ger behörighet för att studera vidare på universitet, yrkeshögskola eller annan eftergymnasial utbildning. Vi ger dig mod, makt och verktyg att så att du kan utveckla både dig själv och samhället.

 

Vi på Scouternas folkhögskola lägger tillsammans med dig, en grund för nästa steg i dina studier. Du som inte hittade din plats i den traditionella gymnasieskolan men vill vidare i livet är välkommen att söka till Allmän kurs. Här får du behörighet att söka vidare till högre utbildning.

Ansök-här_lång

 

Ansökan till höstens start av Allmän kurs distans är nu öppen. Vill du läsa mer om hur dina personuppgifter sparas i samband med din ansökan gör du det här.

 

Vi som jobbar här

Vi som jobbar här är duktiga på att överbrygga klyftor och skapa trygga möten. Vi utbildar genom kunskap, insikter och verklig förståelse. Våra metoder bygger på inkludering, dialog, teori som omsätts i praktik, och tydliga värderingar.

 

Om Allmän kurs distans

En allmän kurs på folkhögskola ger grundläggande behörighet för att studera vidare på universitet, yrkeshögskola eller annan eftergymnasial utbildning. Vi på Scouternas folkhögskola lägger en grund för nästa steg i dina studier. Allmän kurs distans använder en modern och flexibel kursplattform. Vi arbetar med Agenda 2030 och de globala målen.

 

Vi ger dig makt, mod och verktyg så att du kan utveckla både dig själv och samhället. Du som inte hittade din plats i den traditionella gymnasieskolan men vill vidare i livet är välkommen att söka till Allmän kurs distans. Här får du behörighet att söka vidare till högre utbildning.

 

Vi som jobbar här är duktiga på att överbrygga klyftor och skapa trygga möten. Vi utbildar genom kunskap, insikter och verklig förståelse. Våra metoder bygger på inkludering, dialog, teori som omsätts i praktik, och tydliga värderingar.

 

Vi arbetar flexibelt

Vi har inga schemalagda lektioner och inga lektionssalar, vi studerar när och var som helst. På nätet träffas vi för att diskutera, byta erfarenheter och lära känna varandra.

 

Måste jag vara scout?

Nej, inte alls. Faktum är att de flesta av våra deltagare inte alls är scouter. Inte heller våra lärare (även om några är det).

 

Vem kan gå på allmän kurs distans?

  • Är över 18 år (eller fyller 18 under året du påbörjar studierna).
  • Saknar fullständiga gymnasiebetyg.
  • Behöver behörighet till studier på högskola/universitet.
  • Har tillgång till dator och internetuppkoppling.

 

Innehåll & behörigheter

När du studerar på distans läser du varje kurs för sig. Varje termin har vi även en temavecka med ämnesövergripande studier som fokuserar på Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.

 

Vi erbjuder alla ämnen som ger grundläggande behörighet och vissa som ger dig särskild behörighet. Vilka ämnen du ska läsa beror på vad du tidigare har studerat och vilken behörighet du vill ha.

 

Innan du ansöker är det bra om du vet vilken behörighet du vill ha. Du kommer i din ansökan få frågan om du vill läsa för att uppnå grundläggande yrkeshögskolebehörighet, särskild yrkeshögskolebehörighet, grundläggande högskolebehörighet eller särskild högskolebehörighet.

 

Särskild behörighet innebär att en utbildning i vissa fall kräver att du har med dig något eller några extra ämnen utöver den grundläggande behörigheten. Har du frågor kring behörigheter eller vilka ämnen du behöver läsa så är du välkommen att höra av dig till vår studie- och yrkesvägledare Monica Lilja på syv@scouterna.se eller kontakta biträdande rektor.

 

Vi ger följande kurser på gymnasienivå:

  • Svenska 1
  • Svenska 2
  • Svenska 3
  • Engelska 5
  • Engelska 6
  • Religion 1
  • Samhällskunskap 1b
  • Historia 1b
  • Naturkunskap 1b
  • Naturkunskap 2
  • Matematik 1b
  • Matematik 2b
  • Matematik 3b

Utbudet kan komma att utökas till kommande läsår.

 

Omdöme – inte betyg

Förutom att du får behörighet i de kurser du klarat, får du på en folkhögskola ett sammanfattande studieomdöme som visar på din förmåga att bedriva studier. Omdömet sätts i en sjugradig skala och ger dig möjlighet att söka till högskolan via folkhögskolekvoten.

 

Studietid

Höstterminen börjar den 18 augusti och slutar den 14 december 2021. Kursens längd är 1-3 år, beroende på hur mycket du har studerat tidigare. Det krävs 1 års studier för att kunna få ett studieomdöme.

 

Vi har inga schemalagda fysiska träffar.

 

Även om kursen inte har några obligatoriska träffar är du välkommen att besöka oss på Instrumentvägen 19 i Hägersten, i södra Stockholm. Hör av dig så bokar vi in en tid för ditt besök.

 

Studiemedel

Kursen är studiemedelsberättigad från CSN. Du måste själv ansöka om studiemedel och skicka in en studieförsäkran i början av varje termin via ”Mina sidor” på www.csn.se.

 

Kostnadsfri utbildning

All undervisning vid Scouternas folkhögskola är kostnadsfri. Däremot betalar du  500 kr/termin för böcker, försäkring, arbetsmaterial med mera.

 

Hur du blir antagen

Läs mer om antagningsprocessen här >>

 

Kursdeltagare berättar

”Att plugga har blivit som ett beroende på ett bra sätt, för jag har längtat att få sätta igång igen även fast jag bara har varit borta i en vecka!”

 

”Jag tycker att jag har lärt mig en väldans massa nytt sen jag började att läsa på Allmän kurs distans och det är ju bra, tycker jag. Jag har även rannsakat mig själv i mångt och mycket. Fått ändra på många förutfattade meningar som jag har haft tidigare.”

 

”Vill bara tala om hur otroligt nöjd jag är över denna folkhögskola och upplägget. Jag blev förvånad i början och trodde att jag var ute och cyklade, men det visade ju sig att jag hade all frihet i världen när jag i själva verket trodde att det skulle vara tidspressningar och prov hit och dit. Eftersom jag har varit beroende av att ständigt finnas tillgänglig för min son så har det varit hur skönt som helst. Jag har kunnat ta skolan i min egna takt och jag har även kunnat ta med mig den vart jag än har gått. Lärarna har ständigt funnits tillgängliga, man har fått svar och hjälp när man har behövt och man har även fått känna sig delaktig och viktig i deras ögon när det t ex gäller plattformen. Jag är supernöjd och kommer nog faktiskt sakna det här en gnutta.”

 

”Jag måste verkligen säga att ni är så bra här på Scouternas folkhögskola. Tummen upp för er!!! Är det nåt som strular, ja då fixar ni det fort som attan. Inte en massa krångel utan det är raka rör hela vägen och det är verkligen kanonbra tycker jag!”

 

”Asså, shit trodde aldrig att jag skulle nå hit. Jag är i alla fall tacksam över den otroliga hjälp som jag fått här på skolan, trodde att en distanskurs skulle lämna en helt hopplös och ensam.”

 

Kontakt

helena-dohns1

Helena Dohns

Biträdande rektor
E-post: helena.dohns@scouterna.se
Telefon:
08-555 065 58
Mobil:
072-070 58 79

Helena arbetar som biträdande rektor på Scouternas folkhögskola och ansvarar för Allmän kurs.