Allmän kurs distans

African American college student using laptop and blowing bubble gum bubble

Allmän kurs distans är en modern, flexibel utbildning som anpassar sig till deltagarnas praktiska situation. Vi har inga schemalagda lektioner och inga lektionssalar, vi studerar när och var som helst. På nätet träffas vi för att diskutera, byta erfarenheter och lära känna varandra.

En allmän kurs på folkhögskola ger grundläggande behörighet för att studera vidare på universitet, yrkeshögskola eller annan eftergymnasial utbildning. Vi på Scouternas folkhögskola lägger en grund för nästa steg i dina studier. Allmän kurs distans använder en modern och flexibel kursplattform. Vi arbetar med Agenda 2030 och de globala målen.

Vi ger dig makt, mod och verktyg så att du kan utveckla både dig själv och samhället. Du som inte hittade din plats i den traditionella gymnasieskolan men vill vidare i livet är välkommen att söka till Allmän kurs distans. Här får du behörighet att söka vidare till högre utbildning.

Vi som jobbar här är duktiga på att överbrygga klyftor och skapa trygga möten. Vi utbildar genom kunskap, insikter och verklig förståelse. Våra metoder bygger på inkludering, dialog, teori som omsätts i praktik, och tydliga värderingar.

Kursen vänder sig till dig som:

• Är över 18 år (eller fyller 18 under året du påbörjar studierna).
  • Saknar fullständiga gymnasiebetyg.
  • Behöver behörighet till studier på högskola/universitet.
  • Behöver kunna studera flexibelt på distans.

Kursen ger möjlighet till:

Vi erbjuder alla ämnen som ger grundläggläggande behörighet samt erbjuder vissa särskilda kurser. När du studerar på distans läser du varje kurs för sig beroende på vad du har med dig sedan tidigare.

De gymnasiekurser vi undervisar i, som ger grundläggande behörighet och särskild behörighet, är följande:

Svenska 1

Svenska 2

Svenska 3

Engelska 5

Engelska 6

Religion 1

Samhällskunskap 1b

Historia 1b

Naturkunskap 1b

Naturkunskap 2

Matematik 1b

Matematik 2

Omdöme – inte betyg

På en folkhögskola ges inte betyg i enskilda ämnen. Istället sätter man ett sammanfattande studieomdöme som visar på kursdeltagarens förmåga att bedriva studier. Omdömet sätts i en sjugradig skala och ger möjlighet att söka till högskolan via folkhögskolekvoten.

Studietid

Vårterminen börjar den 9 januari och slutar den 11 juni 2019. Kursens längd är 1-6 terminer beroende på hur mycket man har studerat tidigare. Det krävs 1 års studier för att kunna få ett studieomdöme.

Vi har inga schemalagda fysiska träffar.

Även om kursen inte har några obligatoriska träffar är du välkommen att besöka oss på Instrumentvägen 19 i Hägersten, som är en förort sydväst om Stockholm. Hör av dig så bokar vi in en tid för ditt besök.

Studiemedel

Kursen är studiemedelsberättigad från CSN. Du måste själv ansöka om studiemedel och skicka in en studieförsäkran i början av varje termin via ”Mina sidor” på www.csn.se.

Kostnad för studier

All undervisning vid Scouternas folkhögskola är kostnadsfri. Däremot betalar du 500 kr/termin för kurslitteratur, försäkring m.m. Denna kostnad kan du inte söka extra studiemedel för.

Ansökan till vårterminens start är nu stängd.

Hur du blir antagen

Läs mer om antagningsprocessen här.

Kursdeltagare berättar

”Att plugga har blivit som ett beroende på ett bra sätt, för jag har längtat att få sätta igång igen även fast jag bara har varit borta i en vecka!”

”Jag tycker att jag har lärt mig en väldans massa nytt sen jag började att läsa på AK distans och det är ju bra, tycker jag. Jag har även rannsakat mig själv i mångt o mycket. Fått ändra på många förutfattade meningar som jag har haft tidigare…”

”Vill bara tala om hur otroligt nöjd jag är över denna folkhögskola och upplägget. Jag blev förvånad i början och trodde att jag var ute och cyklade, men det visade ju sig att jag hade all frihet i världen när jag i själva verket trodde att det skulle vara tidspressningar och prov hit och dit. Eftersom jag har varit beroende av att ständigt finnas tillgänglig för min son så har det varit hur skönt som helst. Jag har kunnat ta skolan i min egna takt och jag har även kunnat ta med mig den vart jag än har gått. Lärarna har ständigt funnits tillgängliga, man har fått svar och hjälp när man har behövt och man har även fått känna sig delaktig och viktig i deras ögon när det t ex gäller plattformen. Jag är supernöjd och kommer nog faktiskt sakna det här en gnutta =)”

”Jag måste verkligen säga att ni är så bra här på Scouternas folkhögskola. Tummen upp för er!!! Är det nåt som strular, ja då fixar ni det fort som attan. Inte en massa krångel utan det är raka rör hela vägen och det är verkligen kanonbra tycker jag!”

”Asså, shit trodde aldrig att jag skulle nå hit. Jag är iaf tacksam över den otroliga hjälp som jag fått här på skolan, trodde att en distanskurs skulle lämna en helt hopplös och ensam.”

Yildiz Ilgar

Biträdande rektor och lärare på Allmän kurs
E-post: yildiz.ilgar@scouterna.se
Telefon:
08-568 432 71

Yildiz är biträdande rektor och ansvarig för Allmän kurs på Scouternas folkhögskola. Yildiz arbetar också som lärare på Allmän kurs.